lunchbox zimowy

Gorący kubek. Krupnik.

Lunchbox - płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem, pudding chia na mleku kokosowym z malinami i krupnik | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox: płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem, pudding chia na mleku kokosowym z malinami oraz najlepsza zupa na świecie, czyli krupnik.


Cześć! Przychodzi taki dzień w roku, kiedy żegnam się z zielonymi sałatami, makaronami na zimno i lekkimi kurczaczkami. Jest to dzień, kiedy pierwszy marznę od zawiesistej wilgotnej mgły lub szczypiącego w noc mrozu. Choć mówią, że to pierwsze to ostatnio nie mgła a smog. Nie wiem, nie znam się, zimno mi. Potrzebuję ziemniaków. I zwykłej dobrej kiełbasy. O tak!

Menu na dziś:

  1. Płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem
  2. Pudding chia na mleku kokosowym z malinami
  3. Krupnik na wywarze warzywnym

A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Zima idzie, czyli hygge i ziemniaki


Na początek płatki ryżowe. Pisałam już kiedyś o tym, że smakują bardzo neutralne. Dlatego lubię je w połączeniu z miodem i imbirem, które przejmują dowodzenie.

Platki ryzowe z pomarancza i imbirem | lunchboxodkuchni.pl

Ostatnio podsłuchałam gdzieś, że w dzisiejszym świecie zwiastunem nadchodzących świąt są czerwone kubki w Starbucksie. No cóż… Ja jestem z pokolenia, dla którego tym zwiastunem są pomarańcze i mandarynki. Także dziś pomarańcze.

Platki ryzowe z pomarancza i imbirem | lunchboxodkuchni.pl

A imbiru tyle, żeby poszło w pięty! Lubię go. Mocno rozgrzewa, ale dobrze wpływa również na nasz układ pokarmowy. Troszkę to wbrew logice, bo jest ostry w smaku, ale koi wszelkie dolegliwości związane z refluksem, z którym boryka się coraz więcej osób.

Platki ryzowe z pomarancza i imbirem - miska| lunchboxodkuchni.pl


Nie robię co prawda żadnych przetworów na zimę, ale staram się zawsze zachować coś małego w mojej przepastnej zamrażarce. Woreczek malin przyda się teraz jak znalazł. Na pozór zamarznięte te maliny, ale wiem, że rozgrzeją serce na wspomnienie o słonecznym lecie.

Pudding chia na mleku kokosowym z malinami | lunchboxodkuchni.pl

Ba! Nawet kilka jeżyn się znalazło!

Pudding chia na mleku kokosowym z malinami | lunchboxodkuchni.pl


No a teraz to, o czym była mowa. Powrót do korzeni. Po prostu ziemniaki, kasza i kiełbasa. W naszej szerokości geograficznej produkty znane od wieków. Świetnie sprawdzające się o tej porze roku.

Krupnik - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Krupnik to jedna z tych zup, o których zdarzało mi się słyszeć „zupa ze ściery”. Znacie to? Ja nie mam takich wspomnień ani skojarzeń. Dla mnie to kwintesencja zimowego rozgrzewającego dania, które w zależności od Twojego humoru może być albo zupą albo rodzajem „eintopfa”. Grunt to odpowiednie proporcje i dobrej jakości składniki.

Krupnik | lunchboxodkuchni.pl

A już najlepiej smakuje taki krupnik na drugi dzień Wtedy, gdy wracasz z długiego spaceru z osobą, z którą nie możesz się nagadać.

Krupnik | lunchboxodkuchni.pl

Jestem ciekawa, co dla Was jest takim typowym „rozgrzewaczem” na zimę? Podzielcie się w komentarzach, chętnie wypróbuję nowych sposobów!

 

Wydrukuj przepis
Płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem
Lekkie płatki ryżowe, słodki miód i orzeźwiający imbir i pomarańcza. Poznajcie najlepszy sposób na budzenie!
Platki ryzowe z pomarancza i imbirem - miska| lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 8 łyżek płatków ryżowych
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 400 ml wody 200 ml = 1 niecały kubek
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 8 łyżek płatków ryżowych
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 400 ml wody 200 ml = 1 niecały kubek
Platki ryzowe z pomarancza i imbirem - miska| lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Płatki i miód zalewam wodą i podgrzewam.
  2. Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia.
  3. Pomarańczę obieram dookoła i kroję w kostkę jak ziemniaka - tak jest szybciej.
  4. Gdy płatki skończą się gotować dodaję pomarańczę i starty imbir i odstawiam na chwilę. Płatki mogą wydawać się na początku wodniste, jednak z każdą chwilą po skończeniu gotowania zaczynają pęcznieć.

Wydrukuj przepis
Pudding chia na mleku kokosowym z malinami
Mleczko kokosowe dodaje każdej potrawie ponętnego zapachu. Do tego piękne soczyste w smaku i kolorze maliny. A wszystko na bazie ukochanego superfood, jakim są nasionka chia. Takiego drugiego śniadania będą zazdrościć Ci wszyscy!
Pudding chia na mleku kokosowym z malinami | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 200 ml mleka kokosowego 200 ml = średnio 1/2 puszki
  • 100 ml mleka krowiego lub wody
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • maliny
Czas przygotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 200 ml mleka kokosowego 200 ml = średnio 1/2 puszki
  • 100 ml mleka krowiego lub wody
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • maliny
Pudding chia na mleku kokosowym z malinami | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Mleko kokosowe, mleko krowie, cukier wanilinowy i nasiona chia mieszam w misce i odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
  2. Gdy nasiona spęcznieją, wykładam je do pojemników, a na górę kładę maliny.

Wydrukuj przepis
Szybki wywar warzywny
Wiadomo, że z wolno gotowanym rosołem nic nie wygra. Jednak, gdy nie mamy tyle czasu, a chcemy zjeść w miarę zdrowo, możemy zrobić szybki wywar z warzyw. Idealna baza do wszelkiego rodzaju zup.
Wywar warzywny | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/2 pora
  • 1/4 główki kapusty opcjonalnie
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 l wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/2 pora
  • 1/4 główki kapusty opcjonalnie
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 l wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
Wywar warzywny | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki, np marchewkę na trzy części.
  2. Wkładam je do garnka z wodą, dodaję przyprawy i zagotowuję.
  3. Gotuję 30 minut pod przykryciem.
  4. Gdy wywar jest gotowy, warzywa wyciągam na talerz - użyję ich później do zupy, a wywar przecedzam przez sitko.
  5. Z 1l wody przy gotowaniu na średniej mocy wychodzi mi ok. 0,5l wywaru.

Wydrukuj przepis
Krupnik
Kasza jak wiadomo dobra na wszystko. Gdy dodamy do niej dobrą jakościowo wędzoną kiełbasę i podsmażoną cebulkę, otrzymamy najlepszą z zup - krupnik.
Krupnik | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 0,7 l wywaru z warzyw jeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
  • 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 0,7 l wywaru z warzyw jeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
  • 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
Krupnik | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz przepłukaną kaszę wrzucam do gotującego się wywaru.
  2. Gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  3. W tym czasie kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na jednej patelni nie używając w tym celu dodatkowego tłuszczu.
  4. Po ok. 10 minutach gotowania dorzucam do garnka z zupą zarumienioną kiełbasę i cebulę i gotuję kolejne 5 minut.
  5. Gdy zupa jest gotowa, dodaję do niej posiekaną natkę pietruszki.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz