Zapiekanka, to placki ziemniaczane w wersji light a z bonusem w postaci dodatków. Nie wyobrażam sobie z resztą zabrać do pracy wczorajszych placków ziemniaczanych. Zapiekankę łatwo podgrzać w mikrofalówce, choć wiadomo, że najlepsza jest prosto z piekarnika.
Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Smażeniu mówimy nie. Zapiekanka ziemniaczana.
Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 30 min |
Porcje |
|
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
- 750 g ziemniaków 750 g = ok. 5 średniej wielkości ziemniaków
- 3 jajka
- 200 g sera gouda
- 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
- 3 łyżki mleka krowiego
- 1 mała gęsta śmietana 18%
- szczypiorek
Mini sałatka
- 2 garście roszponki
- 10 pomidorków truskawkowych
- 1/2 ogórka wężowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
Mini sałatka
|
|
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- Kiełbasę kroję w bardzo małą kostkę i podsmażam, żeby wytopić z niej tłuszcz.
- Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Gdy ziemniaki się ugotują, dodaję mleko i ubijam tłuczkiem do ziemniaków.
- Do pure ziemniaczanego dodaję podsmażoną kiełbasę, ser i roztrzepane wcześniej jajka i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia.
- Masę przekładam do formy na tartę i piekę w 200°C na termoobiegu przez 30 minut.
- Śmietanę podaję osobno posypaną szczypiorkiem.
Mini sałatka
- Roszponkę myję, osuszam i układam na dnie.
- Na nią wykładam pokrojone w połówki pomidory i w pół księżyce ogórki.
- Całość polewam oliwą.
2 komentarze
Edzia
2017-01-09 at 18:19Martuś – gdzie Ty kupujesz pomidorki truskawkowe i ogórka wężowego? 😀
marta
2017-01-10 at 17:22W Lidlu 😉