To jest sałatka na prawdziwie leniwe dni. Prawie nic przy niej nie trzeba robić, a produkty na nią zwykle siedzą w szafkach i czekają na „czarną godzinę”, która właśnie przyszła.
Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Leniwa ryba. Sałatka z tuńczykiem.
Wydrukuj przepis
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to klasyk. Podkręcimy ją jednak odrobinę słodkim dipem z awokado.
Składniki
- 120 g makaronu razowego penne
- 120 g tuńczyka z puszki w zalewie
- 100 g sera typu bałkańskiego
- 12 czarnych oliwek
- 180 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
- 1/4 awokado
- 1 łyżyka miodu
- sól i pieprz
Składniki
- 120 g makaronu razowego penne
- 120 g tuńczyka z puszki w zalewie
- 100 g sera typu bałkańskiego
- 12 czarnych oliwek
- 180 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
- 1/4 awokado
- 1 łyżyka miodu
- sól i pieprz
|
|
Sposób przygotowania
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
Z puszki tuńczyka odlewam wodę, ser kroję w kostkę, a oliwki wyciągam z zalewy.
Awokado blenduję z jogurtem, miodem, odrobiną soli i pieprzu. Zamykam w słoiczku.
Wykładam kolejno: makaron, tuńczyka, ser i oliwki.
Dip dodaję do sałatki na chwilę przed jej zjedzeniem.
Brak komentarzy