lunch/ przepisy

Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem

Jak zawsze staram się nie smażyć. Choć wiadomo, że krewetki z masłem, czosnkiem i pietruszką to niebiański klasyk. Dziś zrobimy je troszkę inaczej. To sos będzie grał tu pierwsze skrzypce.

Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem - pion | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Lekko i na temat

Wydrukuj przepis
Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem
Krewetki lubią się z imbirem. Imbir z papryką. Papryka z ryżem. Wszystko na ten temat.
Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni pomidor 1 średni pomidor = ok. 170 g
  • 1 papryka 1 papryka = ok. 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 225 g krewetek mrożonych 1 opakowanie krewetek z Lidla - 225 g
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g ryżu
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni pomidor 1 średni pomidor = ok. 170 g
  • 1 papryka 1 papryka = ok. 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 225 g krewetek mrożonych 1 opakowanie krewetek z Lidla - 225 g
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g ryżu
Krewetki w sosie paprykowo-imbirowym z ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Krewetki rozmrażam w wodzie, oczyszczam ostrym nożem, ściągam ogonki, opłukuję i osuszam. Robię to zwykle w międzyczasie przygotowania sosu.
  2. Do gotowania sosu będę potrzebować w miarę wysoki rondel lub garnek.
  3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam posiekaną w drobną kostkę cebulę.
  4. Oprószam ją solą, pieprzem i jedną łyżeczką curry.
  5. Paprykę myję, oczyszczam z gniazd i nasion, kroję w kostkę i dodaję do garnka z cebulą.
  6. Pomidora myję i kroję na kawałki. Dodaję do papryki.
  7. Ząbek czosnku siekam i dodaję do podsmażających się warzyw.
  8. Dodaję drugą łyżeczkę curry, szczyptę soli i miód. Duszę warzywa pod przykryciem ok. 10 minut.
  9. Po tym czasie dodaję szklankę świeżo zagotowanej wody i gotuję bez przykrywki następne 10 minut.
  10. Gdy papryka jest już miękka, dodaję imbir i blenduję warzywa na gładki sos.
  11. Dodaję krewetki i gotuję wszystko razem jeszcze ok. 7 minut.
  12. W międzyczasie gotuję ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz