przepisy/ śniadanie

Ciastka owsiano-migdałowe

Kruche ciastka. Kto ich nie lubi? Nie są może idealne w trakcie trzymania ścisłej diety, ale zdecydowanie nadadzą się w trakcie przerwy na kawę i biurowe plotki. Tym bardziej, że mąka w połowie zastąpiona jest płatkami owsianymi.

Ciastka owsiano-migdałowe - pion | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Lekko i na temat

Wydrukuj przepis
Ciastka owsiano-migdałowe
Smak owsianych ciastek to smak dzieciństwa. Migdały będą wisienką na torcie.
Ciastka owsiano-migdałowe | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 25 min
Porcje
ciastek
Składniki
  • 1 duże jajko
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru spokojnie może być go mniej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 25 min
Porcje
ciastek
Składniki
  • 1 duże jajko
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru spokojnie może być go mniej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciastka owsiano-migdałowe | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Będą mi potrzebne dwie miski: większa i mniejsza.
  2. W większej misce mieszam ze sobą: masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, jajko i cukier. Gdy ucieram masę mikserem, jest ona bardziej jednolita, a ciastka lepiej rosną. Zdarza mi się jednak ucierać ciasto zwykłą łyżką.
  3. Migdały zamykam w plastikowej torebce i rozgniatam tłuczkiem do mięsa. Serio.
  4. W mniejszej misce mieszam mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, płatki oraz migdały.
  5. Przekładam produkty sypkie z mniejszej miski do masy jajeczno-maślanej w większej misce i mieszam wszystko dokładnie. Jeśli używam miksera, to w tej części również.
  6. Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam w dużych odstępach od siebie uformowane ręcznie kulki. Każda kulka to jedna kopiasta łyżka masy. Z tej ilości masy wychodzi mi ok. 25 kulek.
  7. Piekę w 180° C (góra i dół) ok. 20 - 25 minut. Ciastka po wyciągnięciu powinny być brązowe z wierzchu.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz