przepisy/ śniadanie

Batoniki musli z żurawiną

Samo pieczenie tych batoników przypomina raczej pieczenie keksa. Później dzielimy go wedle swojego uznania i humoru i wychodzą nam śliczne batoniki.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Out of the box, czyli owocowa kanapka

Batoniki owsiane z żurawiną | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Batoniki musli z żurawiną
Bogactwo ziaren, orzechów i suszonych owoców połączone słodyczą banana.
Batoniki owsiane z żurawiną | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 20 min
Porcje
batoników
Składniki
  • 2 banany
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów i migdałów
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 20 min
Porcje
batoników
Składniki
  • 2 banany
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów i migdałów
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Batoniki owsiane z żurawiną | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Banany obieram ze skórki, kroję na kawałki i wkładam do dużej miski. Dodaję sok z cytryny. Rozgniatam widelcem do uzyskania papki.
  3. W drugiej misce mieszam ze sobą suche składniki: płatki owsiane, orzechy, migdały, sezam, słonecznik i żurawinę.
  4. Suche składniki przekładam do rozdrobnionego banana i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  5. Masę przekładam do formy "keksówki" i uklepuję łyżką.
  6. Piekę ok. 20 minut.
  7. Po przestygnięciu upieczonego "ciasta" dzielę go na równe batoniki.

Podobne wpisy

1 Komentarz

  • Odpowiedz
    Natalia
    2017-08-09 at 15:48

    Zrobione, wyszły pyszne. Przepis do powtórzenia 🙂

  • Zostaw komentarz