lunchbox zimowy

Leniwa ryba. Sałatka z tuńczykiem.

Lunchbox - croissant z miodem, pudding ryżowy z musem z mandarynki i sałatka z tuńczykiem | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox: croissant z miodem, pudding ryżowy na mleku migdałowym z musem z mandarynki z nasionami chia oraz sałatka z tuńczykiem.


Cześć! Dziś ryba w bardzo leniwej odsłonie. Sałatka tuńczykiem. Postaramy się jednak, żeby to nie była ta typowa sztampowa sałatka z dodatkiem jajka i majonezu. Dodamy makaron razowy i trochę awokado.

Menu na dziś:

  1. Croissant z miodem
  2. Pudding ryżowy na mleku migdałowym z musem z mandarynki z nasionami chia
  3. Sałatka z tuńczykiem

A jeśli macie ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyjcie tutaj Przedświąteczne porządki w głowie i kuchni, czyli proste jedzenie


Śniadanie dziś szybkie i słodkie. Dawka energii w postaci miodu i margaryny. Do tego gorzka kawka i lecimy! No cóż czasem ciężko być zdrowotnym supermanem.

Croissant z miodem | lunchboxodkuchni.pl


Z drugim śniadaniem będzie trochę lepiej. Jako, że mamy mleko migdałowe po ostatniej owsiance, zrobimy na nim pudding.

Pudding ryżowy - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Pudding z płatków ryżowych, które idealnie przyswajają smak delikatnie słodkiego mleka. Żeby jednak nie zasłodzić się już zupełnie, do puddingu robię mus z mandarynek.

Pudding ryżowy z musem z mandarynki | lunchboxodkuchni.pl

Gdybym podawała te słoiczki jako deser w domu, nie użyłabym nasion chia. Chcę jednak, żeby pudding miał większą moc, starczył mi na dłużej i miał bardziej gęstą konsystencję. Nasionka chia idealnie wypełnią to zadanie.

Pudding ryżowy z musem z mandarynki 2 | lunchboxodkuchni.pl


A teraz coś na prawdziwie leniwe dni. Sałatka z tuńczykiem z puszki. Większość produktów, które zostało tu użyte mam w domu zawsze. Makaron, puszka tuńczyka i słoik czarnych oliwek są na mojej kulinarnej liście „must have”.

Sałatka z tuńczykiem - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Żeby jednak już totalnie nie zabijać nudą, zrobię dip z dodatkiem awokado. Mało tego będzie on słodkawy. Biorę go do pracy w osobnym słoiczku. Czasem polewam nim sałatkę, a czasem po prostu maczam w nim pojedyncze składniki.

Sałatka z tuńczykiem | lunchboxodkuchni.pl

To jedno z najszybszych dań, jakie robię. Nie jest to oczywiście zbyt wysublimowany w swym wyglądzie i smaku lunch. Jednak nikt z nas nie jest i nie musi być chodzącym ideałem, doba ma tylko 24 godziny, a zawsze lepiej zjeść coś swojego niż kupne „niewiadomoco na wczorajszym oleju”. A Wy jaki macie sposób na najszybszy lunch świata?

Wydrukuj przepis
Croissant z miodem
Słonawy croissant i słodki miód. Mniam!
Croissant z miodem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 1 min
Porcje
Składniki
  • 2 croissanty
  • miód tyle, ile lubisz
Czas przygotowania 1 min
Porcje
Składniki
  • 2 croissanty
  • miód tyle, ile lubisz
Croissant z miodem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Urywam kawałki rogalika, które oblewam później miodem.

Wydrukuj przepis
Pudding ryżowy na mleku migdałowym z musem z mandarynki z nasionami chia
Płatki ryżowe idealnie przejmują smak mleka migdałowego. Jednak, żeby nie było za mdło, dodamy trochę mandarynek.
Pudding ryżowy z musem z mandarynki | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego
  • 4 mandarynki
  • 2 łyżki nasion chia
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego
  • 4 mandarynki
  • 2 łyżki nasion chia
Pudding ryżowy z musem z mandarynki | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Płatki ryżowe zalewam zimnym mlekiem i blenduję.
  2. Zblendowane płatki podgrzewam i gotuję maksymalnie 10 minut na małej mocy mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywierały do dna.
  3. Mandarynki obieram. Jeśli mają pestki, pozbywam się ich.
  4. Blenduję je i mieszam z nasionami chia.
  5. Gdy pudding jest gotowy, przekładam go do pojemników.
  6. Gdy ostygnie, wykładam na niego mus mandarynkowy.

Wydrukuj przepis
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to klasyk. Podkręcimy ją jednak odrobinę słodkim dipem z awokado.
Sałatka z tuńczykiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 120 g makaronu razowego penne
  • 120 g tuńczyka z puszki w zalewie
  • 100 g sera typu bałkańskiego
  • 12 czarnych oliwek
  • 180 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
  • 1/4 awokado
  • 1 łyżyka miodu
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 120 g makaronu razowego penne
  • 120 g tuńczyka z puszki w zalewie
  • 100 g sera typu bałkańskiego
  • 12 czarnych oliwek
  • 180 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
  • 1/4 awokado
  • 1 łyżyka miodu
  • sól i pieprz
Sałatka z tuńczykiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Z puszki tuńczyka odlewam wodę, ser kroję w kostkę, a oliwki wyciągam z zalewy.
  3. Awokado blenduję z jogurtem, miodem, odrobiną soli i pieprzu. Zamykam w słoiczku.
  4. Wykładam kolejno: makaron, tuńczyka, ser i oliwki.
  5. Dip dodaję do sałatki na chwilę przed jej zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz