Dzisiejszy lunchbox: croissant z miodem, pudding ryżowy na mleku migdałowym z musem z mandarynki z nasionami chia oraz sałatka z tuńczykiem.
Cześć! Dziś ryba w bardzo leniwej odsłonie. Sałatka tuńczykiem. Postaramy się jednak, żeby to nie była ta typowa sztampowa sałatka z dodatkiem jajka i majonezu. Dodamy makaron razowy i trochę awokado.
Śniadanie dziś szybkie i słodkie. Dawka energii w postaci miodu i margaryny. Do tego gorzka kawka i lecimy! No cóż czasem ciężko być zdrowotnym supermanem.
Z drugim śniadaniem będzie trochę lepiej. Jako, że mamy mleko migdałowe po ostatniej owsiance, zrobimy na nim pudding.
Pudding z płatków ryżowych, które idealnie przyswajają smak delikatnie słodkiego mleka. Żeby jednak nie zasłodzić się już zupełnie, do puddingu robię mus z mandarynek.
Gdybym podawała te słoiczki jako deser w domu, nie użyłabym nasion chia. Chcę jednak, żeby pudding miał większą moc, starczył mi na dłużej i miał bardziej gęstą konsystencję. Nasionka chia idealnie wypełnią to zadanie.
A teraz coś na prawdziwie leniwe dni. Sałatka z tuńczykiem z puszki. Większość produktów, które zostało tu użyte mam w domu zawsze. Makaron, puszka tuńczyka i słoik czarnych oliwek są na mojej kulinarnej liście „must have”.
Żeby jednak już totalnie nie zabijać nudą, zrobię dip z dodatkiem awokado. Mało tego będzie on słodkawy. Biorę go do pracy w osobnym słoiczku. Czasem polewam nim sałatkę, a czasem po prostu maczam w nim pojedyncze składniki.
To jedno z najszybszych dań, jakie robię. Nie jest to oczywiście zbyt wysublimowany w swym wyglądzie i smaku lunch. Jednak nikt z nas nie jest i nie musi być chodzącym ideałem, doba ma tylko 24 godziny, a zawsze lepiej zjeść coś swojego niż kupne „niewiadomoco na wczorajszym oleju”. A Wy jaki macie sposób na najszybszy lunch świata?
Wydrukuj przepis
Croissant z miodem
Słonawy croissant i słodki miód. Mniam!
Czas przygotowania
1min
Porcje
Składniki
2croissanty
miódtyle, ile lubisz
Czas przygotowania
1min
Porcje
Składniki
2croissanty
miódtyle, ile lubisz
Sposób przygotowania
Urywam kawałki rogalika, które oblewam później miodem.
Wydrukuj przepis
Pudding ryżowy na mleku migdałowym z musem z mandarynki z nasionami chia
Płatki ryżowe idealnie przejmują smak mleka migdałowego. Jednak, żeby nie było za mdło, dodamy trochę mandarynek.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Porcje
Składniki
4łyżki płatków ryżowych
0,5szklankimleka migdałowego
4mandarynki
2łyżki nasion chia
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Porcje
Składniki
4łyżki płatków ryżowych
0,5szklankimleka migdałowego
4mandarynki
2łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
Płatki ryżowe zalewam zimnym mlekiem i blenduję.
Zblendowane płatki podgrzewam i gotuję maksymalnie 10 minut na małej mocy mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywierały do dna.
Mandarynki obieram. Jeśli mają pestki, pozbywam się ich.
Blenduję je i mieszam z nasionami chia.
Gdy pudding jest gotowy, przekładam go do pojemników.
Gdy ostygnie, wykładam na niego mus mandarynkowy.
Wydrukuj przepis
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to klasyk. Podkręcimy ją jednak odrobinę słodkim dipem z awokado.
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
10min
Porcje
Składniki
120gmakaronu razowego penne
120gtuńczyka z puszki w zalewie
100gsera typu bałkańskiego
12czarnych oliwek
180gjogurtu naturalnego180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
1/4awokado
1łyżykamiodu
sól i pieprz
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
10min
Porcje
Składniki
120gmakaronu razowego penne
120gtuńczyka z puszki w zalewie
100gsera typu bałkańskiego
12czarnych oliwek
180gjogurtu naturalnego180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
1/4awokado
1łyżykamiodu
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
Z puszki tuńczyka odlewam wodę, ser kroję w kostkę, a oliwki wyciągam z zalewy.
Awokado blenduję z jogurtem, miodem, odrobiną soli i pieprzu. Zamykam w słoiczku.
Wykładam kolejno: makaron, tuńczyka, ser i oliwki.
Dip dodaję do sałatki na chwilę przed jej zjedzeniem.
Brak komentarzy