lunchbox zimowy

Magiczne donuty

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Cześć! Kontynuując wątek Tłustego Czwartku dziś również zamieniamy zestaw pudełkowy na dedykowane temu świętu słodkości.


Dzisiejszy pomysł na Tłusty Czwartek nie będzie już taki fit jak ostatnio, jednak nie będą to też wcale typowe donuty. Użyjemy trochę magii. Po pierwsze dlatego, że obędziemy się bez mąki pszennej i drożdży, a po drugie – ze zwykłych muffinek zrobimy okrągłe ciasteczka z dziurką. Ten przepis będzie się podobał koneserom orzechowo-czekoladowych słodkości oraz omijającym pszenicę z daleka.

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Testując różnorakie przepisy połączyłam kilka pomysłów w jeden i tak oto powstały nasze piękne oponki. Podobnie jak przy faworkach, zależało mi, by uniknąć smażenia i udało się. Mamy coś w rodzaju donutów, choć bardziej z kształtu niż z zawartości.

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Do ich orzechowo-bananowego smaku idealnie sprawdza się polewa czekoladowa oraz twarożkowy lukier. Lukier jest dość słodki, więc czekoladę wybieram gorzką i tylko delikatnie podciągam cukrem pudrem.

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Pewnym odkryciem dzięki temu przepisowi była dla mnie mąka kokosowa. Nie używałam jej wcześniej. Muszę przyznać, że pięknie pachnie, gdy ciasto się piecze. Jej cena jednak mnie trochę poraża. Być może okaże się jej warta. Potestuję jeszcze trochę i zobaczymy.

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Donut | lunchboxodkuchni.pl

No ale jak ma być na bogato, to niech i będzie! Kupiłam jeszcze dodatkowo ozdoby do dekoracji z mlecznej i białej czekolady. Mam słabość do takich małych słodziutkich rzeczy, więc jak tylko zobaczyłam je w sklepie, wiedziałam, że muszę je mieć! Wiadomo, że nie jest to esencja stylu fit i eko, ale nie dajmy się zwariować.

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Poza pięknymi zapachami roznoszącymi się po domu, ciasteczkom nie można odmówić ciekawego smaku. Tak jak pisałam, ze względu na zawartość czekoladowych ozdób oraz masła orzechowego nie są może ideałem, jeśli chcielibyście się wyrzec kalorii. Na pewno jednak są miłą alternatywą dla tych z Was, którzy nie przepadają za drożdżowym ciastem smażonym w głębokim oleju, a chcieliby porządnie uczcić Tłusty Czwartek.

Donut | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Ciasteczka bananowo-orzechowe à la donut
Mocno orzechowy smak i ciasto składające się głównie z banana i kokosa. Do tego pyszny twarożkowy lukier i prawdziwa czekolada.
Donut | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
szt.
Składniki
Donuty
  • 2/3 kubka oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 duże banany
  • 1 kubek masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 kubka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
Lukier twarożkowy
  • 1 serek typu philadelphia 1 szt. = 125 g serka
  • 1/2 kubka cukru pudru
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
szt.
Składniki
Donuty
  • 2/3 kubka oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 duże banany
  • 1 kubek masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 kubka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
Lukier twarożkowy
  • 1 serek typu philadelphia 1 szt. = 125 g serka
  • 1/2 kubka cukru pudru
Donut | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Donuty
  1. Olej kokosowy, syrop klonowy, obrane i pocięte w plastry banany oraz masło orzechowe miksuję.
  2. Cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszam z małej miseczce. Następnie dodaję do masy i miksuję wszystko razem.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 185° C na programie góra i dół.
  4. Będę potrzebować formę do muffinek oraz wypełnienie środków donutów z folii aluminiowej.
  5. Z folii aluminiowej robię ruloniki o średnicy ok. 1 cm i wysokości ok. 4 cm.
  6. Każdy z ruloników stawiam na środku zagłębienia do muffinki.
  7. Jedną ręką dociskam rulonik do dna foremki, drugą wylewam masę dookoła rulonika.
  8. Piekę ok. 15 - 20 minut. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie. Trzeba dać im ostygnąć i dopiero wtedy wyciągnąć z foremki.
Polewa czekoladowa
  1. Czekoladę, mleko i cukier puder rozpuszczam w małym rondelku na bardzo niskiej mocy kuchenki cały czas mieszając. Gdy ostygnie polewam nią donuty.
Lukier twarożkowy
  1. Cukier puder mieszam bardzo dokładnie z twarożkiem. Jeśli masa wydaje się za gęsta, dodaję po łyżce mleka i sprawdzam, czy konsystencja jest zadowalająca. Jeśli tak, polewam nią donuty.

 

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz