lunchbox zimowy

Kalafior pod przykrywką i deserowa kasza manna

Lunchbox: jogurt naturalny z granolą sezamową, kasza manna miodowo-cytrynowa z granatem i muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl

W dzisiejszym lunchboxie: jogurt z granolą sezamową, miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem oraz muffiny z kalafiora i gorgonzoli.


Cześć! Czy Wam też ten czas tak ucieka? Ja jakoś ostatnio nie nadążam. Wczoraj mieliśmy całkiem zabawną rozmowę ze znajomymi o planach na 2017. Właściwie każdy jakieś ma, ale jedni dopiero zamierzają je realizować, a drudzy nawet nie zdążyli rozpisać ich sobie jeszcze w kalendarzu. I ten moment, gdy orientujemy się, że to już marzec. Ale z nas planiści! No to co, zaplanujmy chociaż dzisiejsze menu.

Menu na dziś:

  1. Jogurt z granolą sezamową
  2. Miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem
  3. Muffiny z kalafiora i gorgonzoli

Jogurt z granolą sezamową

Kojarzycie sezamki? Lubię je mieć, gdy jedziemy gdzieś w podróż. To coś takiego, co zawsze zabija pierwszy głód i jednocześnie nie zamula. No to może do śniadania dziś?

Jogurt naturalny z granolą sezamową - produkty | lunchboxodkuchni.pl

To będzie normalna granola w formie, tylko mocno ascetyczna w smaku. Płatki orkiszowe są troszkę bardziej „przypalane” w smaku niż owsiane. Sam sezam też jest gorzkawy. To połączenie powoduje, że razem z miodem mamy dobre odbicie w smaku w obie strony.

Granola sezamowa | lunchboxodkuchni.pl

I jak dla mnie nie potrzeba niczym więcej zakłócać tej idealnej wręcz mieszanki. Takie oto sezamki na śniadanie. Nie ilość, a jakość.

Jogurt naturalny z granolą sezamową | lunchboxodkuchni.pl


Miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem

Zupełnie nie wiem, jak to się stało, ale pod koniec podstawówki wróciła mi wielka ochota na takie różne tanie smaki dzieciństwa. Nie zapomnę, jak zajadałyśmy się wtedy z moją młodszą siostrą truskawkową kaszą manną i vibovitem. Brak witamin jakiś czy coś… Nie wiem. W każdym razie smak tej kaszy manny z syntetyczną truskawką pamiętam do dziś. Mało to miało wspólnego chyba ze zdrowym odżywianiem i dziś to naprawimy.

Kasza manna miodowo-cytrynowa z granatem - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Po pierwsze nie musimy używać syntetycznych owoców, a po drugie mleka. Właściwie to moim celem jest bardziej forma puddingu niż śniadaniowej papki. Kaszę ugotujemy na wodzie, a dodamy jej smaku w „post-produkcji”. Jednak również tutaj będzie ascetycznie. Po prostu cytryna i miód. Granat idealnie wpasuje się w to połączenie.

Kasza manna miodowo-cytrynowa z granatem | lunchboxodkuchni.pl


Muffiny z kalafiora i gorgonzoli

Znów szukałam jakiegoś sprytnego sposobu, żeby przygotować ten kalafior inaczej niż jako zwiędłe róże oblane tłustą bułką tartą i zdaje się, że się udało. Zastanawiało mnie również, co może być konkretnym towarzystwem dla tego delikatnego warzywa. Wybrałam dość mocną przeciwwagę.

Muffiny kalafiorowe - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Gorgonzola doda nam tutaj mocnego punktu, a jednocześnie dobrze się wpasowuje w smak kalafiora. Specjalnie dzielę ją na duże kawałki, a nie rozprowadzam równomiernie w masie, żeby od czasu trafić na taki intensywny element, który doda kolorytu.

Muffiny kalafiorowe - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Por dodatkowo odświeży całość. Nie podsmażam go wcześniej. Chcę żeby jego warzywny smak przeniknął do środka. Jeśli obawiacie się, że muffiny będą zbyt suche, to można je podać z jogurtem naturalnym i jakąś zieleninką. Zobaczycie jednak sami, że w środku są wilgotne i rozpływają się ustach. Smacznego!

Muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Jogurt z granolą sezamową
Wytrawny lekki jogurt i słodka orkiszowo-sezamowa granola. Nie ilość, a jakość!
Jogurt z karmelkami orkiszowo-sezamowymi | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 3 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki miodu
Czas przygotowania 3 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki miodu
Jogurt z karmelkami orkiszowo-sezamowymi | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C.
  2. Wszystkie składniki mieszam ze sobą i wykładam na pergamin do pieczenia.
  3. Piekę ok. 10 minut mieszając w międzyczasie co najmniej raz.
  4. Gry granola ostygnie, układam ją na wierzchu jogurtu przełożonego do słoiczków.
Wydrukuj przepis
Miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem
Miodowo-cytrynowy pudding z kaszy manny, który schłodzony z powodzeniem zastąpi niejedno ciasto na deser.
Kasza manna miodowo-cytrynowa z granatem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 3 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 owocu granatu
Czas przygotowania 3 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 owocu granatu
Kasza manna miodowo-cytrynowa z granatem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Kaszę z wodą podgrzewam na małej mocy mieszając ok. 5 minut do zgęstnienia.
  2. Gdy skończę gotować kaszę, dodaję miód i sok z cytryny i dokładnie mieszam.
  3. Gotową masę wykładam do pojemników, a na jej wierzchu układam pestki granatu.
Wydrukuj przepis
Muffiny z kalafiora i gorgonzoli
Delikatny w smaku kalafior i intensywna gorgonzola w formie tzw bites, czyli czegoś co możesz pochłonąć jednym kęsem.
Muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
muffinek
Składniki
  • 250 g kalafiora ok. 250 g = 1/2 kalafiora
  • 100 g sera gorgonzola
  • 8 cm pora ok. 8 cm = 1/2 pora
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 mały jogurt opcjonalnie
  • posiekany koperek opcjonalnie
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
muffinek
Składniki
  • 250 g kalafiora ok. 250 g = 1/2 kalafiora
  • 100 g sera gorgonzola
  • 8 cm pora ok. 8 cm = 1/2 pora
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 mały jogurt opcjonalnie
  • posiekany koperek opcjonalnie
Muffiny kalafiorowe | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Kalafiora obieram z liści, kroję na mniejsze kawałki i opłukuję.
  3. Blenduję go razem ze śmietaną.
  4. Dodaję roztrzepane wcześniej jajka i mąkę i blenduję jeszcze przez chwilę.
  5. Do przygotowanej masy dodaję ser gorgonzola skubiąc go kawałek po kawałku.
  6. Pora opłukuję, kroję w małą kosteczkę, dodaję do masy i mieszam.
  7. Przekładam masę do formy do muffinek i piekę ok. 30 minut.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz