To moje odkrycie ostatnich dni. Nie spodziewałam się, że zupa, która bazuje głównie na selerze może być tak dobra. Idealnie kremowa i po prostu pyszna.
Idealnie kremowa, intensywna w smaku, a do tego banalnie prosta zupa - krem.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
0,5 lwywaru z warzyw
450gkorzenia selera450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
2średniej wielkości ziemniaki
50gsera gorgonzola
1czubata łyżkasera mascarpone
2łyżkioliwy z oliwek
1pęczek szczypiorku
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
0,5 lwywaru z warzyw
450gkorzenia selera450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
2średniej wielkości ziemniaki
50gsera gorgonzola
1czubata łyżkasera mascarpone
2łyżkioliwy z oliwek
1pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Zagotowuję wywar warzywny.
Seler obieram i kroję na 4 części.
3 części kroję na duże kawałki i wrzucam do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obieram, kroję na duże kawałki i dorzucam do selera. Gotuję ok 20 minut do momentu, aż ziemniaki i seler zaczną się rozpadać nakłute widelcem.
Czwartą część selera i szczypiorek drobno kroję.
Gdy warzywa są miękkie, blenduję je.
Dodaję ser gorgonzola i mascarpone i gotuję na małej mocy, dopóki się nie rozpuszczą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję gorącej wody.
Dodaję odrobinę soli, pieprzu i oliwę i mieszam.
Szczypiorek i seler pokrojony w kostkę dodaję na moment przed zjedzeniem.
Brak komentarzy