przepisy/ śniadanie

Jogurt naturalny z musem malinowym, nasionami chia i borówkami

Malinowy król malowanych róż… Czy ktoś wie, o czym jest ta piosenka? Ja nie do końca, ale wiem, o czym będzie dzisiejszy przepis. O zimnym jogurcie, o super food i właśnie o malinach. Letnie śniadania mają to do siebie, że mogą być równie dobrze deserem.

 

jogurt naturalny z musem malinowym i borówką amerykańską | lunchboxodkuchni.pl

Dodatkowo podbijam stawkę borówką amerykańską. Ostatnio czytałam, że ma mnóstwo witamin i jako jeden z niewielu owoców może być podawana bez ryzyka uczuleń małym dzieciom. Nie wiem, czy mój dwuletni siostrzeniec czytał te badania, ale za borówkami przepada. Ba! Aż się cały trzęsie z radości na ich widok.

jogurt naturalny z musem malinowym i borówką amerykańską | lunchboxodkuchni.pl

Można byłoby po prostu zmieszać maliny z jogurtem i zrobić z nich jednorodny jogurt, jak ostatnio. Czasami jednak fajnie poczuć strukturę i właściwy smak, dlatego dzisiaj postanowiłam nie łączyć tych dwóch warstw. Smak to jedno, ale zobaczcie sami, jak to pięknie wygląda!

jogurt naturalny z musem malinowym i borówką amerykańską | lunchboxodkuchni.pl

Jeśli chcesz obejrzeć cały lunchbox, którego częścią jest ten przepis, zajrzyj do Wakacyjne nostalgie.

Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z musem malinowym, nasionami chia i borówkami
Soczyste maliny, słodkie borówki i lekki jogurt naturalny. Wybierz tylko porę dnia. Ten zestaw będzie dobry na każdą.
jogurt naturalny z musem malinowym i borówką amerykańską | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 250 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 małe jogurty naturalne
Czas przygotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 250 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 małe jogurty naturalne
jogurt naturalny z musem malinowym i borówką amerykańską | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Maliny i borówki myję i osuszam.
  2. Maliny blenduję z cukrem. Dodaję do nich nasiona chia i dokładnie mieszam. Odstawiam na ok. 10-15 minut, żeby nasionka spęczniały.
  3. Do słoiczków wykładam jogurt naturalny, następnie mus malinowy, a na wierzchu borówki i maliny.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz