A to jedno z tych dań, do którego prawie wszystkie składniki są zwykle w domu. Trzeba tylko wyskoczyć po kurczaka i już!
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Prażone ziarna i słoneczne curry
Czas przygotowania | 5 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
|
Składniki
Kurczak w marynacie
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 pojedyncze piersi z kurczaka = ok. 340 g
Sos curry
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej opcjonalnie
Dodatki
- 200 g ryżu
- 2 marchewki
- 2 szczypty ziaren sezamu
- 1/2 łyżeczki cukru
- pęczek natki pietruszki
Składniki
Kurczak w marynacie
Sos curry
Dodatki
|
|
Sposób przygotowania
Dodatki
- Ryż gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Marchewki obieram, kroję w talarki i gotuję w małej ilości wody z cukrem przez ok. 5 min. Po wyciągnięciu z wody obsypuję sezamem.
Kurczak w marynacie
- Czosnek obieram i drobno siekam.
- Korzeń imbiru obieram i drobno siekam.
- Cytrynę oblewam wrzątkiem, dokładnie wycieram i dopiero wtedy trę na tarce o małych oczkach.
- Olej, czosnek, imbir, chili, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu dokładnie ze sobą łączę.
- Kurczaka kroję w kostkę i wkładam do marynaty. Zostawiam go w niej ok 5 minut.
Sos curry
- Na dużej patelni rozgrzewam olej i wrzucam na nią posiekaną drobno cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, po ok. 5 minutach, przekładam na patelnię kurczaka wraz z całą marynatą i obsmażam z każdej ze stron przez ok. 10 min na w miarę dużej mocy.
- W międzyczasie dodaję cukier, kurkumę i curry.
- Gdy kurczak jest już ścięty, zalewam wszystko śmietaną, zmniejszam moc gotowania i mieszam dokładnie, żeby wszystkie przyprawy dobrze połączyły się ze śmietaną.
- W ten sposób duszę kurczaka jeszcze przez ok 10 minut czekając aż sos zgęstnieje. W razie gdyby nie zgęstniał do pożądanej konsystencji, do gotującego się sosu dodaję pół filiżanki zimnej wody wymieszanej z łyżeczką skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej. Na koniec doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
- Natkę drobno siekam i dodaję do sosu na chwilę przed podaniem.
Brak komentarzy