W dzisiejszym lunchboxie: pasta z wędzonym łososiem na chrupkim pieczywie, smoothie z banana, gruszki i soku z jabłka antonówki oraz kurczak pieczony w kremowym sosie pomidorowym ze świderkami.
Cześć! I oto mamy poniedziałek. Nowe rozdanie. Kolejne możliwości. Niby „dzień świstaka”, czyli w kółko to samo. Ja jednak lubię tą myśl, że zawsze można zacząć od początku. Wziąć świeży oddech. Pozytywnie się nastawić, bo idą zmiany.
Postanowiłam w tym tygodniu zaszaleć z pastami na śniadanie. Czasami wydaje się, że coś wymaga wielkiej roboty. W efekcie okazuje się, że wysiłku nie było tak wiele, a dla smaku naprawdę opłacało się go wykonać.
Tak mam ze śniadaniem. Straszliwie nie lubię go długo przygotowywać. A jeśli nie zrobię tego dzień wcześniej, to jest pewne, że rano zjem po prostu kromkę chleba posmarowaną twarożkiem. Idąc tym tropem, postanowiłam twarożek trochę podkręcić.
Rano na pewno nie chciałoby mi się bawić z rozpakowywaniem wędzonego łososia, dzieleniem go na kanapki i brudzeniem sobie rąk wędzonką zaraz przed wyjściem do pracy. A tak przygotowuję sobie pastę wieczorem. Jeśli zdążę zjeść śniadanie w domu to zajmuje mi to 5 minut. Jeśli nie, zabieram cały pojemniczek ze sobą do pracy. Do tego chrupkie pieczywko. Nie ma nic wygodniejszego.
Smoothie z banana, gruszki i soku z jabłka antonówki
Jakoś nie mam ostatnio ochoty na te bardzo egzotyczne owoce. Przemówiły do mnie nasze polskie gruszki. Postanowiłam zrobić smoothie na bazie soku jabłkowego.
Boleję bardzo nad faktem, że nie mamy w domu miejsca na wyciskarkę do soków. Widzę jednak, że najwięksi producenci soków już czują na karku bio-oddech i też starają się zapewnić wszelkie standardy w tej kwestii. Wybrałam sok z jabłek antonówek. Będzie pasował i smakiem i kolorem.
W tym zestawie tak dobrze wszystko gra ze sobą, że ciężko rozróżnić poszczególne owoce. Miłe, gładkie, łagodne w smaku. O to chodziło.
Kurczak pieczony w kremowym sosie pomidorowym ze świderkami
Bez bicia przyznaję, że dzisiejszy lunch nie robi się szybko. Większość czasu jednak spędzam na towarzyszeniu mu. Jest to danie z serii gotowanie z serialami. Dlaczego? Zaraz się przekonacie.
Moja praca polega głównie na pokrojeniu warzyw i zblendowaniu ich po godzinie. Pokrojone pomidory, cebulę, czosnek i mięso wrzucam do rękawa do pieczenia i wstawiam na godzinę do piekarnika. Przez ten czas oglądam, czytam lub ogarniam. Kurczak robi się sam.
Na końcu blenduję warzywa, mieszam wszystko ze sobą i gotowe. Jeśli jem to danie w domu, zostawiam wszystko tak, jak jest. Gdy biorę je do pracy, oddzielam wcześniej mięso od kości, żeby się z tym już nie bawić przy jedzeniu. Sos wychodzi dość pikantny, bo przechodzi do niego ostra papryka, którą doprawialiśmy mięso. Jeśli chcecie, by był łagodniejszy, zmniejszcie jej ilość lub dodajcie więcej śmietany do sosu.
Wydrukuj przepis
Pasta z wędzonym łososiem na chrupkim pieczywie
Wędzony łosoś, twarożek i odrobina chrzanu. To jest pobudka!
Czas przygotowania
7min
Porcje
Składniki
100gwędzonego łososia
5łyżektwarożkutypu Almette
1łyżeczkatartego chrzanu
siekany koperektyle, ile lubisz
pieczywo chrupkie żytnie
Czas przygotowania
7min
Porcje
Składniki
100gwędzonego łososia
5łyżektwarożkutypu Almette
1łyżeczkatartego chrzanu
siekany koperektyle, ile lubisz
pieczywo chrupkie żytnie
Sposób przygotowania
Łososia kroję w bardzo drobną kostkę.
Koperek drobno siekam.
Mieszam łososia, serek i chrzan.
Smaruję pieczywo pastą i posypuję koperkiem.
Wydrukuj przepis
Smoothie z banana, gruszki i soku z jabłka antonówki
Delikatna gruszka na bazie równie delikatnej antonówki w postaci soku. Do tego banan, który doda treści.
Czas przygotowania
7min
Porcje
Składniki
1banan
1gruszka
sok z jabłka antonówkityle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania
7min
Porcje
Składniki
1banan
1gruszka
sok z jabłka antonówkityle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Sposób przygotowania
Banana obieram ze skórki i kroję na kawałki.
Gruszkę obieram ze skórki, wycinam gniazdo nasienne i kroję na kawałki.
Owoce blenduję.
Dodaję sok i jeszcze raz blenduję.
Wydrukuj przepis
Kurczak pieczony w kremowym sosie pomidorowym ze świderkami
Udka z kurczaka myję, osuszam, oprószam solą i pieprzem i ostrą papryką w proszku (1 łyżeczka na 1 udko). Wklepuję przyprawy w mięso.
Cebulę obieram i kroję w kostkę.
Czosnek obieram i kroję w plastry.
Pomidory myję, osuszam i kroję w kostkę.
Udka, cebulę, czosnek i pomidory wkładam do rękawa do pieczenia.
Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200° C na termoobiegu plus grzałki góra i dół przez ok. 1 godzinę.
Po ok. 1 godzinie wyciągam naczynie żaroodporne z piekarnika. Rozcinam rękaw do pieczenia z jednej strony i na dużą patelnię wylewam warzywa z całym sosem własnym. Mięso odkładam do naczynia żaroodpornego. Uwaga! Po rozcięciu rękawa wyleci z niego z dużą siłą bardzo gorąca para. W tym momencie uważaj na ręce i nie nachylaj się nad rękawem, bo możesz się oparzyć.
Naczynie żaroodporne z mięsem wkładam z powrotem do piekarnika na czas przyrządzania sosu. Doglądam od czasu do czasu, żeby się za mocno nie przypiekło. Skórka powinna się zarumienić, ale nie spalić.
Sos zagotowuję na patelni. Dodaję cukier, sól i pieprz do smaku. Gotuję jeszcze ok 7 - 10 minut, żeby odparować wodę.
W międzyczasie gotuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Warzywa blenduję i dodaję śmietanę. Sos mieszam z makaronem. Kurczaka wyciągam z piekarnika i przekładam do makaronu.
Posiekaną bazylię dodaję na chwilę przed zjedzeniem.
1 Komentarz
rafał
2017-01-31 at 15:02Smufi wygląda dobrze. Spróbuję.