lunch/ przepisy

Kurczak pieczony w kremowym sosie pomidorowym ze świderkami

Kto nie lubi gęstych kremowych sosów? Dla mnie to pierwsze skojarzenie z hasłem makaron. Najlepiej jeśli jeszcze taki sos jest prosty w obsłudze, a danie robi się samo. Zgadnijcie, jak jest w tym przypadku?

Pasta z kurczakiem w kremowym sosie pomidorowym | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Pasta i basta!

Wydrukuj przepis
Kurczak pieczony w kremowym sosie pomidorowym ze świderkami
Makaron orkiszowy. Pieczone udko z kurczaka. Gęsty pyszny pomidorowy sos. Mniam!
Pasta z kurczakiem w kremowym sosie pomidorowym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 15 min
Czas oczekiwania 1 h
Porcje
Składniki
Pieczone udka z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz
Sos i makaron
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • sól i pieprz
  • 160 g makaronu orkiszowego świderki
  • świeża bazylia
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 15 min
Czas oczekiwania 1 h
Porcje
Składniki
Pieczone udka z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz
Sos i makaron
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • sól i pieprz
  • 160 g makaronu orkiszowego świderki
  • świeża bazylia
Pasta z kurczakiem w kremowym sosie pomidorowym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Udka z kurczaka myję, osuszam, oprószam solą i pieprzem i ostrą papryką w proszku (1 łyżeczka na 1 udko). Wklepuję przyprawy w mięso.
  2. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
  3. Czosnek obieram i kroję w plastry.
  4. Pomidory myję, osuszam i kroję w kostkę.
  5. Udka, cebulę, czosnek i pomidory wkładam do rękawa do pieczenia.
  6. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200° C na termoobiegu plus grzałki góra i dół przez ok. 1 godzinę.
  7. Po ok. 1 godzinie wyciągam naczynie żaroodporne z piekarnika. Rozcinam rękaw do pieczenia z jednej strony i na dużą patelnię wylewam warzywa z całym sosem własnym. Mięso odkładam do naczynia żaroodpornego. Uwaga! Po rozcięciu rękawa wyleci z niego z dużą siłą bardzo gorąca para. W tym momencie uważaj na ręce i nie nachylaj się nad rękawem, bo możesz się oparzyć.
  8. Naczynie żaroodporne z mięsem wkładam z powrotem do piekarnika na czas przyrządzania sosu. Doglądam od czasu do czasu, żeby się za mocno nie przypiekło. Skórka powinna się zarumienić, ale nie spalić.
  9. Sos zagotowuję na patelni. Dodaję cukier, sól i pieprz do smaku. Gotuję jeszcze ok 7 - 10 minut, żeby odparować wodę.
  10. W międzyczasie gotuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  11. Warzywa blenduję i dodaję śmietanę. Sos mieszam z makaronem. Kurczaka wyciągam z piekarnika i przekładam do makaronu.
  12. Posiekaną bazylię dodaję na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz