Kolejny pomysł na pastę. Temat jest dość obszerny, ale dzisiaj klasyk, czyli pasta jajeczna. Żeby nie było za ciężko, robię ją na bazie twarożku, a dla wyostrzenia smaku dodaję kiełki brokuła. Smacznie? Bardzo!
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Drugie życie świderka
Wydrukuj przepis
Pasta jajeczna z kiełkami brokuła
Smaczna i lekka pasta jajeczna, a do tego odżywcze kiełki brokuła.
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki twarożku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu (nie przejmuj się, ja też go lubię!)
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
- garść kiełków brokuła
- pieczywo chrupkie żytnie
- sól i pieprz
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki twarożku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu (nie przejmuj się, ja też go lubię!)
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
- garść kiełków brokuła
- pieczywo chrupkie żytnie
- sól i pieprz
|
|
Sposób przygotowania
Jajka gotuję ok. 8 minut we wrzątku.
Po ugotowaniu zalewam zimną wodą i obieram.
-
Dodaję serek, chrzan, jogurt lub majonez, sól i pieprz i mieszam delikatnie. Nie mieszam jednak zbyt długo, żeby żółtka całkowicie się nie roztarły.
Pastę nakładam na pieczywo chrupkie, a kiełki brokuła układam na wierzchu.
Brak komentarzy