Zimowe ostatki, czyli białe warzywa i błysk granatu
W dzisiejszym lunchboxie: owsianka z daktylami i orzechami włoskimi, serek homogenizowany z wiórkami kokosowymi i granatem oraz krem z kalafiora z płatkami jaglanymi.
Cześć! Jak się macie? Czy kalorie nabite w zeszłym tygodniu już spalone podczas weekendowego wypadu w góry? Czy może wręcz odwrotnie – doładowane niedzielnym obiadem u rodziców? Tak czy siak, dobrze! Mam nadzieję, że miło spędziliście weekend i możemy brać się z powrotem do naszej kulinarnej przygody.
Są takie składniki, które już na pierwszy rzut oka ewidentnie do siebie pasują. Mają ten sam kolor lub strukturę. Podobnie pachną i smakują. A czasem wręcz przeciwnie – są po dwóch przeciwnych stronach skali. Wtedy wiadomo, że będą się uzupełniać. W każdym razie intuicyjnie można wyczuć, że będzie z nich coś dobrego.
Tak właśnie jest z daktylami i orzechami włoskimi. Daktyle są bardzo słodkie i kleiste. Orzechy – gorzkawe i kruche. Idealne połączenie smaków i struktur. W tym zestawie dobrze odnajdą się płatki orkiszowe. Są bardzo podobne do owsianych. Mają jednak trochę mocniejszy charakterek. Zarówno w wyglądzie jak i smaku.
Serek homogenizowany z wiórkami kokosowymi i granatem
Zima cały czas trwa, a naszych rodzimych owoców jest niewiele. Dobrze więc, że mamy dostęp do tych egzotycznych. Bywają one wartościowym źródłem witamin, których tak bardzo potrzebuje teraz nasza odporność. Granat jest jednym z dobrych przykładów. Nie dość, że oszałamia widokiem i dodaje nieodpartego uroku wszystkiemu, czego dotknie, to jeszcze jest jest bogaty w całą gamę witamin: B, C, E i K. Dlatego lubię go dodawać do najprostszych rzeczy z wiedząc, że zrobi dobrą robotę. Zarówno smakiem, wyglądem jak i zawartością.
Krem z kalafiora z płatkami jaglanymi
Pisałam już kiedyś, że zapach gotowanego kalafiora kojarzy mi się z dzieciństwem i blokowiskami oraz, że za każdym razem, gdy go gotuję staram się go odczarować. Nie chcę, żeby był nudnym, mdłym warzywem. Podobnie jest i dzisiaj.
Staram się zawsze tak kombinować, żeby miał albo jakąś przeciwwagę, albo dobre towarzystwo. Dzisiaj postawiłam na to drugie. Inne białe warzywa, będą powinny być mu miłe. Por, który jest wyraźny i orzeźwiający, ale jednak delikatniejszy niż cebula, doda trochę wyrazu.
Małym usprawnieniem będą płatki jaglane, które troszeczkę zagęszczą nam krem. Nie przesadzam z ich ilością, ale lubię w ten sposób dodać sobie trochę treści, nie bawiąc się jednocześnie w gotowanie specjalnie obok kaszy.
Pierwotnie nie planowałam dodawać nic oprócz natki pietruszki. W ostatniej chwili jednak M. zamarudził, że nie ma mięsa i że generalnie słabizna ta zupa, więc zaczęliśmy gorączkowo szukać w lodówce jakiegoś konkretniejszego dodatku. I oto okazało się, że idealnie nadały się resztki z sobotniej posiadówy ze znajomymi i kupione jako przekąska do wina chorizo. Pokroiłam w drobną kosteczkę i dodałam na wierzch. Bingo! Nie dość, że lekko dodało treści, to zdecydowanie urozmaiciło smak swoją pikantnością.
Wydrukuj przepis
Owsianka z daktylami i orzechami włoskimi
Słodycz daktyli zrównoważona lekką goryczą i wytrawnym smakiem orzechów włoskich, a wszystko to na dobre rozpoczęcie dnia, czyli na śniadanie.
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
3min
Porcje
Składniki
10łyżekpłatków orkiszowych
8sztdaktyli
2łyżkiorzechów włoskich
400mlwody
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
3min
Porcje
Składniki
10łyżekpłatków orkiszowych
8sztdaktyli
2łyżkiorzechów włoskich
400mlwody
Sposób przygotowania
Płatki zalewam wodą i zagotowuję.
Gotuję ok. 3 minuty od momentu zawrzenia na małej mocy mieszając od czasu do czasu.
Daktyle tnę na paseczki, a orzechy siekam. Dodaję je do owsianki na chwilę przed zjedzeniem.
Wydrukuj przepis
Serek homogenizowany z wiórkami kokosowymi i granatem
Zwykły serek homogenizowany z niezwykłym owocem. Granat swoim intensywnym kolorem i smakiem ożywi każdą przekąskę.
Czas przygotowania
15min
Porcje
Składniki
200gserka homogenizowanego naturalnego
2łyżkiwiórków kokosowych
owoc granatu
Czas przygotowania
15min
Porcje
Składniki
200gserka homogenizowanego naturalnego
2łyżkiwiórków kokosowych
owoc granatu
Sposób przygotowania
Granata obieram. Część pestek zostawiam na boku do dekoracji.
Pestki granatu, wiórki kokosowe i serek mieszam ze sobą.
Serek wykładam do pojemników, a na górze przystrajam pozostawionymi do dekoracji pestkami granatu.
Wydrukuj przepis
Krem z kalafiora z płatkami jaglanymi
Białe zimowe warzywa w delikatnej formie zupy kremu.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
240gkalafiora1/2 kalafiora
1ziemniak
1/2pora
1korzeń pietruszki
natka pietruszki
2łyżkipłatków jaglanych błyskawicznych
1/2lwody
2łyżkioleju rzepakowego
sól i pieprz
kilka plastrówchorizo lub innej ostrej kiełbasyopcjonalnie
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
240gkalafiora1/2 kalafiora
1ziemniak
1/2pora
1korzeń pietruszki
natka pietruszki
2łyżkipłatków jaglanych błyskawicznych
1/2lwody
2łyżkioleju rzepakowego
sól i pieprz
kilka plastrówchorizo lub innej ostrej kiełbasyopcjonalnie
Sposób przygotowania
W garnku o szerokim dnie rozgrzewam olej.
Na rozgrzany olej wkładam umyty i posiekany w okręgi por. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Podsmażam, aż się zeszkli, czyli ok. 4 minuty.
Kalafiora obieram z liści, kroję na małe różyczki i myję.
Ziemniaka obieram, myję i kroję w mniejsze kawałki.
Korzeń pietruszki obieram, myję i kroję w mniejsze kawałki.
Zagotowuję wodę w czajniku.
Do garnka z porem dokładam kalafior, ziemniaka, pietruszkę, płatki jaglane i zalewam wszystko wrzątkiem. Dodaję 1/2 łyżeczki soli i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Po zdjęciu z kuchenki blenduję wszystko razem. Sprawdzam smak i doprawiam solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Dekoruję posiekaną natką pietruszki i/lub bardzo drobno pokrojonym chorizo.
Brak komentarzy