W dzisiejszym lunchboxie: jogurt z granolą sezamową, miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem oraz muffiny z kalafiora i gorgonzoli.
Cześć! Czy Wam też ten czas tak ucieka? Ja jakoś ostatnio nie nadążam. Wczoraj mieliśmy całkiem zabawną rozmowę ze znajomymi o planach na 2017. Właściwie każdy jakieś ma, ale jedni dopiero zamierzają je realizować, a drudzy nawet nie zdążyli rozpisać ich sobie jeszcze w kalendarzu. I ten moment, gdy orientujemy się, że to już marzec. Ale z nas planiści! No to co, zaplanujmy chociaż dzisiejsze menu.
Kojarzycie sezamki? Lubię je mieć, gdy jedziemy gdzieś w podróż. To coś takiego, co zawsze zabija pierwszy głód i jednocześnie nie zamula. No to może do śniadania dziś?
To będzie normalna granola w formie, tylko mocno ascetyczna w smaku. Płatki orkiszowe są troszkę bardziej „przypalane” w smaku niż owsiane. Sam sezam też jest gorzkawy. To połączenie powoduje, że razem z miodem mamy dobre odbicie w smaku w obie strony.
I jak dla mnie nie potrzeba niczym więcej zakłócać tej idealnej wręcz mieszanki. Takie oto sezamki na śniadanie. Nie ilość, a jakość.
Miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem
Zupełnie nie wiem, jak to się stało, ale pod koniec podstawówki wróciła mi wielka ochota na takie różne tanie smaki dzieciństwa. Nie zapomnę, jak zajadałyśmy się wtedy z moją młodszą siostrą truskawkową kaszą manną i vibovitem. Brak witamin jakiś czy coś… Nie wiem. W każdym razie smak tej kaszy manny z syntetyczną truskawką pamiętam do dziś. Mało to miało wspólnego chyba ze zdrowym odżywianiem i dziś to naprawimy.
Po pierwsze nie musimy używać syntetycznych owoców, a po drugie mleka. Właściwie to moim celem jest bardziej forma puddingu niż śniadaniowej papki. Kaszę ugotujemy na wodzie, a dodamy jej smaku w „post-produkcji”. Jednak również tutaj będzie ascetycznie. Po prostu cytryna i miód. Granat idealnie wpasuje się w to połączenie.
Muffiny z kalafiora i gorgonzoli
Znów szukałam jakiegoś sprytnego sposobu, żeby przygotować ten kalafior inaczej niż jako zwiędłe róże oblane tłustą bułką tartą i zdaje się, że się udało. Zastanawiało mnie również, co może być konkretnym towarzystwem dla tego delikatnego warzywa. Wybrałam dość mocną przeciwwagę.
Gorgonzola doda nam tutaj mocnego punktu, a jednocześnie dobrze się wpasowuje w smak kalafiora. Specjalnie dzielę ją na duże kawałki, a nie rozprowadzam równomiernie w masie, żeby od czasu trafić na taki intensywny element, który doda kolorytu.
Por dodatkowo odświeży całość. Nie podsmażam go wcześniej. Chcę żeby jego warzywny smak przeniknął do środka. Jeśli obawiacie się, że muffiny będą zbyt suche, to można je podać z jogurtem naturalnym i jakąś zieleninką. Zobaczycie jednak sami, że w środku są wilgotne i rozpływają się ustach. Smacznego!
Wydrukuj przepis
Jogurt z granolą sezamową
Wytrawny lekki jogurt i słodka orkiszowo-sezamowa granola. Nie ilość, a jakość!
Czas przygotowania
3min
Czas oczekiwania
10min
Porcje
Składniki
2małe jogurty naturalne
2łyżkipłatków orkiszowych
2łyżkisezamu
2łyżkimiodu
Czas przygotowania
3min
Czas oczekiwania
10min
Porcje
Składniki
2małe jogurty naturalne
2łyżkipłatków orkiszowych
2łyżkisezamu
2łyżkimiodu
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 190° C.
Wszystkie składniki mieszam ze sobą i wykładam na pergamin do pieczenia.
Piekę ok. 10 minut mieszając w międzyczasie co najmniej raz.
Gry granola ostygnie, układam ją na wierzchu jogurtu przełożonego do słoiczków.
Wydrukuj przepis
Miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem
Miodowo-cytrynowy pudding z kaszy manny, który schłodzony z powodzeniem zastąpi niejedno ciasto na deser.
Czas przygotowania
3min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
4łyżkikaszy manny
1szklankawody
1łyżkamiodu
1łyżeczkasoku z cytryny
1/2owocu granatu
Czas przygotowania
3min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
4łyżkikaszy manny
1szklankawody
1łyżkamiodu
1łyżeczkasoku z cytryny
1/2owocu granatu
Sposób przygotowania
Kaszę z wodą podgrzewam na małej mocy mieszając ok. 5 minut do zgęstnienia.
Gdy skończę gotować kaszę, dodaję miód i sok z cytryny i dokładnie mieszam.
Gotową masę wykładam do pojemników, a na jej wierzchu układam pestki granatu.
Wydrukuj przepis
Muffiny z kalafiora i gorgonzoli
Delikatny w smaku kalafior i intensywna gorgonzola w formie tzw bites, czyli czegoś co możesz pochłonąć jednym kęsem.
Czas przygotowania
20min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
muffinek
Składniki
250gkalafioraok. 250 g = 1/2 kalafiora
100gsera gorgonzola
8 cmporaok. 8 cm = 1/2 pora
2jajka
2łyżkimąki tortowej
200mlśmietany 18%
1mały jogurtopcjonalnie
posiekany koperekopcjonalnie
Czas przygotowania
20min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
muffinek
Składniki
250gkalafioraok. 250 g = 1/2 kalafiora
100gsera gorgonzola
8 cmporaok. 8 cm = 1/2 pora
2jajka
2łyżkimąki tortowej
200mlśmietany 18%
1mały jogurtopcjonalnie
posiekany koperekopcjonalnie
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
Kalafiora obieram z liści, kroję na mniejsze kawałki i opłukuję.
Blenduję go razem ze śmietaną.
Dodaję roztrzepane wcześniej jajka i mąkę i blenduję jeszcze przez chwilę.
Do przygotowanej masy dodaję ser gorgonzola skubiąc go kawałek po kawałku.
Pora opłukuję, kroję w małą kosteczkę, dodaję do masy i mieszam.
Przekładam masę do formy do muffinek i piekę ok. 30 minut.
Brak komentarzy