W granoli niesamowite jest to, że ta sama mieszanka w zależności od jednego kluczowego dodatku może zupełnie zmienić swój smak. Tak jest i w tym przypadku. Dzięki pomarańczy nawet płatki owsiane stają się orzeźwiające.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Pieprz i wanilia, łosoś i bazylia
Wydrukuj przepis
Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami
Cytrusowa orzeźwiająca granola? Czemu nie! Wystarczy trochę soku i skórki z pomarańczy, a zupełnie zmienia swoje oblicze.
Czas przygotowania
15 min
Składniki
200 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g płatków owsianych górskich 200 g = ok. 20 łyżek płatków 2 pomarańcze 20 g migdałów 20 g = ok. 2 łyżki posiekanych migdałów
Czas przygotowania
15 min
Składniki
200 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g płatków owsianych górskich 200 g = ok. 20 łyżek płatków 2 pomarańcze 20 g migdałów 20 g = ok. 2 łyżki posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
Jedną pomarańczę sparzam wrzątkiem, a później dokładnie wycieram.
Na tarce o małych oczkach ścieram skórkę z całej pomarańczy, a następnie przecinam ją na pół i wyciskam z nich sok usuwając pestki.
Drugą pomarańczę obieram i kroję na kawałki.
Migdały siekam lub wkładam do woreczka i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.
Płatki, migdały, sok i skórkę z pomarańczy mieszam ze sobą do dokładnego połączenia.
Granolę piekę ok. 15 minut mieszając kilka razy.
Gdy granola ostygnie, do słoiczków wykładam serek homogenizowany, granolę i pomarańczę.
Granoli jest dużo więcej niż na dwie porcje, dlatego resztę zamykam w słoiku i mam zawsze pod ręką.
Brak komentarzy