przepisy/ śniadanie

Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami

W granoli niesamowite jest to, że ta sama mieszanka w zależności od jednego kluczowego dodatku może zupełnie zmienić swój smak. Tak jest i w tym przypadku. Dzięki pomarańczy nawet płatki owsiane stają się orzeźwiające.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Pieprz i wanilia, łosoś i bazylia

Granola pomarańczowo-migdałowa z serkiem naturalnym | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami
Cytrusowa orzeźwiająca granola? Czemu nie! Wystarczy trochę soku i skórki z pomarańczy, a zupełnie zmienia swoje oblicze.
Granola pomarańczowo-migdałowa z serkiem naturalnym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
Składniki
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g płatków owsianych górskich 200 g = ok. 20 łyżek płatków
  • 2 pomarańcze
  • 20 g migdałów 20 g = ok. 2 łyżki posiekanych migdałów
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
Składniki
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g płatków owsianych górskich 200 g = ok. 20 łyżek płatków
  • 2 pomarańcze
  • 20 g migdałów 20 g = ok. 2 łyżki posiekanych migdałów
Granola pomarańczowo-migdałowa z serkiem naturalnym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Jedną pomarańczę sparzam wrzątkiem, a później dokładnie wycieram.
  3. Na tarce o małych oczkach ścieram skórkę z całej pomarańczy, a następnie przecinam ją na pół i wyciskam z nich sok usuwając pestki.
  4. Drugą pomarańczę obieram i kroję na kawałki.
  5. Migdały siekam lub wkładam do woreczka i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.
  6. Płatki, migdały, sok i skórkę z pomarańczy mieszam ze sobą do dokładnego połączenia.
  7. Granolę piekę ok. 15 minut mieszając kilka razy.
  8. Gdy granola ostygnie, do słoiczków wykładam serek homogenizowany, granolę i pomarańczę.
  9. Granoli jest dużo więcej niż na dwie porcje, dlatego resztę zamykam w słoiku i mam zawsze pod ręką.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz