przepisy/ śniadanie

Muffiny cynamonowe z jabłkiem

Klasyczny przepis na jesienne muffiny. Idealne zarówno do kawki na drugie śniadanie jak i na podwieczorek do popołudniowej herbaty z cytryną i miodem. Zapach jabłek i cynamonu, który rozchodzi się po domu podczas pieczenia wart jest każdej spędzonej w kuchni minuty. Tym bardziej, że do zrobienia ciasta potrzebujemy tak zaawansowanych narzędzi kuchennych jak miska i widelec. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Dobra zupa nie jest zła – kalafiorowa

Wydrukuj przepis
Muffiny cynamonowe z jabłkiem
Jabłka i cynamon to połączenie idealne. Szczególnie w postaci pysznych muffinek. Do tego jeszcze tylko książka i herbata i mamy przepis na jesienne popołudnia.
Muffiny cynamonowe z jabłkiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 40 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,25 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g jabłek
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 40 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,25 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g jabłek
Muffiny cynamonowe z jabłkiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Biorę 3 miski różnej wielkości
  2. Do największej miski wkładam umyte, obrane i pokrojone w małą kosteczkę jabłka
  3. Do średniej miski wsypuję po kolei suche produkty: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, cynamon i mieszam je ze sobą
  4. Do najmniejszej miski wbijam jajka, wlewam olej i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Łączę składniki cofając się wstecz: jajka z olejem przelewam do produktów sypkich i mieszam, a powstałą w ten sposób masę wlewam do jabłek i mieszam
  6. Całość przekładam do silikonowych foremek (wychodzi mi ich ok. 10 szt)
  7. Piekę w 180°C na programie "góra i dół" przez maksymalnie 40 min

Podobne wpisy