lunchbox jesienny

Dobra zupa nie jest zła – kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z koperkiem | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy LunchBox: croissant z konfiturą z aronii, muffiny cynamonowe z jabłkiem oraz zupa kalafiorowa z indykiem i koperkiem


Cześć! Zupa do pracy? Najlepiej! Chyba najbardziej lubię tą formę lunchu. Jest łatwa do przeniesienia, zwykle lekkostrawna a jednocześnie sycąca. Szczególnie teraz, gdy temperatura będzie spadać bez ostrzeżenia, a na niebie pojawią się szarobure deszczowe chmury. Myślę, że ogólnie czas zrobić sobie delikatny wstęp do jesiennych smaków. Chętnie zacznę więc od muffinek cynamonowych z jabłkiem.

  1. Croissant z konfiturą z aronii [przepis]
  2. Muffiny cynamonowe z jabłkiem [przepis]
  3. Zupa kalafiorowa z indykiem [przepis]

A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj To miasto pachnie jak szlugi i kalafiory, czyli kwiat kalafiora

Dziś francuskie śniadanie. Jak pewnie się zorientujecie, mam sentyment do francuskiego stylu żywienia z uwagi na fakt, że zdarzyło mi się być tam kilka razy. Pisząc „być” mam na myśli obcować z bliska z kulturą i ludźmi, czyli mieszkać z nimi i jeść u nich. Tam każdy posiłek to małe święto i okazja, żeby się spotkać i porozmawiać. Stół nie musi być wcale odpicowany wykwintnymi przystaweczkami. Wystarczy proste dobre jedzenie i towarzystwo. W codziennym porannym maratonie nie zawsze jest czas na wspólne śniadanie, ale lubię czasem przysiąść spokojnie nad tym croissantem z obrzydliwie słodką francuską konfiturą i powspominać. Do takiego śniadania obowiązkowa jest kawa, bo ślinianki aż piszczą o coś gorzkiego, co zrównoważy tą tonę cukru.

Croissant z konfiturą aroniową - półproduktyCroissant z konfiturą aroniową

Na drugie śniadanie mamy dziś muffiny cynamonowe z jabłkiem. Można je upiec w normalnej blaszce, ale wtedy musimy zwiększyć proporcje. Dziś pieczemy muffiny, bo po pierwsze łatwiej je porcjować, a po drugie szybciej się pieką. Z podanego przepisu wychodzi mi ok. 10 muffinów. Zwykle dzielę je na ok 3 – 4 porcje. Od przybytku głowa nie boli jednak, więc z koleżanką z biurka obok też się można podzielić w razie czego.

Muffiny cynamonowe z jabłkiem - produkty

Przyznam szczerze, że ze względu na „małość” mojego mieszkania gadżety kuchenne zdarza mi się trzymać zarówno w kuchni jak i w… sypialni. I bardzo nie chce mi się tam chodzić, gdy już zacznę gotować lub piec. I mam mokre ręce. I zero miejsca na blacie. Wtedy robię to ciasto widelcem. I właśnie za to je kocham.

Muffiny cynamonowe z jabłkiem - produkty przygotowane w miskach

Ciasto zawsze robię tak samo. Najpierw wypełniam miski od największej do najmniejszej, a później składam „matrioszkę” w odwrotną stronę.

Muffiny cynamonowe z jabłkiem

Teraz zupa. Zupy wyjdzie cały gar, więc jeśli nie macie się nią z kim podzielić, to przygotujcie sobie miejsce w zamrażarce. Użyję reszty kalafiora, która została mi po odjęciu ilości potrzebnej do zapiekanki.

Zupa kalafiorowa - produkty

Najpierw baza. Jeśli macie i lubicie kostkę rosołową, użyjcie jej. Ja bardzo często używam wcześniej zrobionych i zamrożonych bulionów. Na pewno kiedyś o tym napiszę.

Zupa kalafiorowa - baza - wywar warzywny

Lubię ten moment, kiedy zupa już przestygnie i można jej spróbować. Wtedy zwykle próbujemy… Miskami.

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Wydrukuj przepis
Croissant z konfiturą z aronii
Świeży croissant i słodziutka konfitura. Do tego dobra kawka i można zaczynać dobry dzień!
Croissant z konfiturą aroniową - półprodukty | lunchboxodkuchni.pl
Porcje
Składniki
  • 1 croissant
  • konfitura z aronii tyle, ile lubisz
Porcje
Składniki
  • 1 croissant
  • konfitura z aronii tyle, ile lubisz
Croissant z konfiturą aroniową - półprodukty | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Zjedz tak, jak lubisz! Tylko nie zapomnij o kawie!

Wydrukuj przepis
Muffiny cynamonowe z jabłkiem
Jabłka i cynamon to połączenie idealne. Szczególnie w postaci pysznych muffinek. Do tego jeszcze tylko książka i herbata i mamy przepis na jesienne popołudnia.
Muffiny cynamonowe z jabłkiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 40 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,25 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g jabłek
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 40 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,25 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g jabłek
Muffiny cynamonowe z jabłkiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Biorę 3 miski różnej wielkości
  2. Do największej miski wkładam umyte, obrane i pokrojone w małą kosteczkę jabłka
  3. Do średniej miski wsypuję po kolei suche produkty: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, cynamon i mieszam je ze sobą
  4. Do najmniejszej miski wbijam jajka, wlewam olej i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Łączę składniki cofając się wstecz: jajka z olejem przelewam do produktów sypkich i mieszam, a powstałą w ten sposób masę wlewam do jabłek i mieszam
  6. Całość przekładam do silikonowych foremek (wychodzi mi ich ok. 10 szt)
  7. Piekę w 180°C na programie "góra i dół" przez maksymalnie 40 min

Wydrukuj przepis
Zupa kalafiorowa z indykiem
Delikatna zupa kalafiorowa z piersią z indyka. Danie lekkie, ale pożywne, więc idealnie sprawdza się jako lunch.
Zupa kalafiorowa z koperkiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
  • 325 g kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 150 g piersi z indyka
  • 1 l wody
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • koperek
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
  • 325 g kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 150 g piersi z indyka
  • 1 l wody
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • koperek
  • sól i pieprz
Zupa kalafiorowa z koperkiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Wywar
  1. Myję i obieram "jarzynkę"
  2. Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku
  3. Zalewam ją 1 litrem wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zagotowuję
  4. W międzyczasie kroję indyka w kostkę i dokładam go do zagotowującego się wywaru
  5. Dodaję 2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia
  6. Po 30 min wyciągam warzywa zostawiając w wywarze mięso
Zupa kalafiorowa
  1. Jeśli zupę gotowałam na kostce rosołowej, to w pierwszej kolejności myję i kroję mięso i marchewkę i gotuję w "kostkowym" wywarze ok 5 min przed dołożeniem reszty składników
  2. Kalafiora myję i kroję na małe kawałki
  3. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
  4. Dorzucam warzywa do gotującego się wywaru
  5. Kroję drobno koperek i dorzucam do zupy
  6. Wszystko razem gotuję ok 10 min od momentu zawrzenia
  7. Jeśli gotowałam zupę na wywarze z "jarzynki", dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę zaraz po zdjęciu zupy z gazu / prądu
  8. Gdy zupa troszeczkę ostygnie dodaję śmietanę i mieszam

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz