lunch/ przepisy

Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami

Wiadomo nie od dziś, że zapiekanki są idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia. Uwielbiam takie obiady „na winie”, czyli wrzucasz do garnka, co Ci się nawinie na rękę. Zwykle są proste i smaczne zarazem. Cała sztuka polega na tym, żeby wziąć to samo, co było wczoraj i za pomocą magii dodatków stworzyć coś zupełnie nowego. Mnie został z wczoraj łosoś. Nie raz, nie dwa zostawały też ziemniaki. No to co, jak nie zapiekanka!

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Out of the box, czyli owocowa kanapka

Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami
Ziemniaki i jajka kupimy w każdym osiedlowym sklepie. Czy pasuje do nich łosoś z wczorajszego obiadu? No ba!
Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
Składniki
  • 200 g łososia wcześniej usmażonego lub upieczonego
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżeczki kaparów jeśli je lubisz, możesz dodać ich więcej
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny opcjonalnie
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
Składniki
  • 200 g łososia wcześniej usmażonego lub upieczonego
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżeczki kaparów jeśli je lubisz, możesz dodać ich więcej
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny opcjonalnie
Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Ziemniaki myję i gotuję w całości w osolonej wodzie przez ok. 15 minut od momentu zawrzenia.
  3. Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję w plastry.
  4. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i wkładam do niego najpierw plastry ziemniaków, następnie łososia w kawałkach, a na wierzch kapary.
  5. Jajka wbijam do miseczki, roztrzepuję, dodaję szczyptę soli i pieprzu i gałkę muszkatołową. Soli nie musi być dużo, bo mamy słone ziemniaki i kapary. Skupiam się więc na większej ilości pieprzu i gałki muszkatołowej.
  6. Dodaję śmietanę i mieszam do połączenia w jednolitą masę.
  7. Zalewam zapiekankę masą jajeczną.
  8. Piekę przez ok. 30 minut do ścięcia się masy.
  9. Opcjonalnie chwilę przed zjedzeniem skrapiam zapiekankę sokiem z cytryny.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz