lunch/ przepisy

Kaczka w buraczkach z pęczakiem

Kaczka w buraczkach! Nie dość, że się rymuje, to jeszcze bardzo prosto robi. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, ale prawdę mówiąc niewiele przy nim roboty, bo większość robi za nas piekarnik.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Kaczka w buraczkach i pasta z czerwonej fasoli, czyli prosto acz efektownie

Kaczka w buraczkach z pęczakiem | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Kaczka w buraczkach z pęczakiem
Intensywne mięso z kaczki ze słodko-kwaśnymi buraczkami, a do tego mój ulubiony pęczak. Po takim obiedzie nikt nie będzie głodny!
Kaczka w buraczkach z pęczakiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Czas oczekiwania 90 min
Porcje
Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 buraki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 160 g kaszy pęczak
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Czas oczekiwania 90 min
Porcje
Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 buraki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 160 g kaszy pęczak
Kaczka w buraczkach z pęczakiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 200° C na termoobiegu.
  3. Piersi z kaczki myję, osuszam i nacinam skórę w kratkę.
  4. Buraki obieram i kroję w małą kostkę.
  5. Do naczynia żaroodpornego wkładam folię do pieczenia. Do folii do pieczenia wkładam piersi z kaczki skórą do góry i zasypuję je buraczkami. Zamykam szczelnie folię i tak piekę w piekarniku przez ok. 45 minut.
  6. Po 45 minutach nacinam od góry folię do pieczenia i odginam ją na boki. Uwaga! Z folii wydostanie się bardzo gorąca para, więc folię nacinam delikatnie i sukcesywnie. Nigdy nie umiejscawiam dłoni ani twarzy bezpośrednio nad nacinanym fragmentem, żeby się nie oparzyć.
  7. Przesypuję buraczki na patelnię. Temperaturę w piekarniku zmniejszam do 180° C. Piersi wkładam z powrotem do naczynia żaroodpornego skórą do góry i piekę w piekarniku odsłonięte jeszcze przez ok. 45 min. Po tym czasie skórka powinna być zarumieniona.
  8. Podczas, gdy kaczka piecze się w piekarniku, robię sos. Zagotowuję buraczki na patelni i dodaję do nich czerwone wino.
  9. Gdy połowa wina odparuje, dodaję szczyptę soli i pieprzu, miód i sok z cytryny i podgrzewam jeszcze ok. 2 -3 minut.
  10. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczam w 1/2 szklanki wody. Dodaję ją do gotującego się sosu i mieszam do zgęstnienia. Gdy sos zgęstnieje, przestaję go podgrzewać.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz