Quiche jest o tyle wdzięczną potrawą, że przyjmie z otwartymi ramionami naszą fantazję i pozwoli wypełnić się dosłownie wszystkim. Sprawdza się w każdych warunkach jedzeniowych. Może być zaserwowana zarówno na proszoną kolację ze znajomymi, jak i szybki lunch w pracy.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Rabarbar i szparagi, czyli mamy wiosnę!

| Czas przygotowania | 15 min |
| Czas oczekiwania | 35 min |
| Porcje |
|
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- pomidorki koktajlowe
- sól i pieprz
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie góra i dół.
- Blachę do tarty wykładam papierem do pieczenia. Na papier wykładam ciasto francuskie. Jeśli ciasto jest prostokątne, układam je tak, żeby po obu stronach wystawało z blachy. Nadmiarowe boczki odcinam i wyklejam nimi brakujące ścianki blachy.
- Ciasto nakłuwam widelcem mniej więcej co 2 cm.
- Jajka wbijam do miski, dodaję do nich 2 szczypty soli, trochę świeżo mielonego pieprzu i roztrzepuję widelcem.
- Do jajek dodaję śmietanę i mieszam wszystko ze sobą.
- Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce - jest to mniej więcej 1/3 długości szparaga. Im szparagi cieńsze, tym zdrewniałe końce będą krótsze.
- Na ciasto wylewam masę jajeczno-śmietanową, a na niej delikatnie układam szparagi w całości. Dodaję kilka pomidorków koktajlowych, szypułkami do góry.
- Tak przygotowaną quiche piekę ok 35 minut na dole piekarnika.

Brak komentarzy