Robi się coraz goręcej, więc zabieranie ze sobą do pracy ciepłych dań nie jest już niezbędne. Taka kolorowa sałatka może być zarówno śniadaniem jak i lunchem.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Wiosennych kolorów moc, czyli szparagi i spółka
Czas przygotowania | 10 |
Czas gotowania | 10 min |
Porcje |
|
Składniki
Sałatka
- 180 g drobnego makaronu pełnoziarnistego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 liści cykorii
Dressing cytrynowy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu
Składniki
Sałatka
Dressing cytrynowy
|
|
Sposób przygotowania
Sałatka
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jajka gotuję 8 minut od momentu zawrzenia wody. Gdy ostygną, obieram i kroję w ćwiartki.
- Szparagi myję i osuszam. Odcinam 1/3 długości od strony zdrewniałego końca. Pozostałą część kroję na 3 kawałki. Gotuję ok. 5 - 7 minut od momentu zawrzenia w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru.
- Pomidorki myję, osuszam i kroję w ćwiartki.
- Liście cykorii myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki.
- Do lunchboxa wkładam kolejno makaron, cykorię, szparagi, jajko, pomidorki.
Dressing cytrynowy
- Składniki mieszam ze sobą dokładnie. Dodaję do sałatki dopiero na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy