Szybko, prosto i można użyć zdecydowanie większą część szparaga bez obaw, że wyczuwalne będą włókna. Składników jak na lekarstwo, bo po co psuć ten idealny smak. Jedynie ser pecorino podkręci nam atmosferę.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zajrzyjcie tutaj Jeść się nie chce, no chyba że truskawki
Wydrukuj przepis
Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino
Delikatne szparagi i wyraźny ser pecorino to połączenie, które sprawdzi się idealnie podczas szybkiego lunchu.
Czas przygotowania
10 min
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek 1 pęczek zielonych szparagów 2 średniej wielkości ziemniaki ale raczej nie młode 1/2 pora 1 cebula dymka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz
Czas przygotowania
10 min
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek 1 pęczek zielonych szparagów 2 średniej wielkości ziemniaki ale raczej nie młode 1/2 pora 1 cebula dymka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz
Sposób przygotowania
Szparagi myję. Odcinam zdrewniałe końce. Kroję na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
Pora myję i siekam w drobne krążki. Dymkę również drobno siekam.
Podgrzewam oliwę w wysokim garnku.
Dodaję do niej por i dymkę, oprószam go solą i pieprzem. Podsmażam ok. 3 minut.
Dodaję ziemniaki i szparagi i podsmażam wszystko jeszcze ok. 3 minuty zagotowując w tym czasie wrzątek w czajniku.
Zalewam warzywa wrzątkiem w takiej ilości, żeby je przykrył. Dodaję cukier, szczyptę soli i pieprzu. W ten sposób gotuję wszystko ok. 10 minut.
Po tym czasie zdejmuję garnek z kuchenki, dodaję śmietanę i blenduję zupę. Jeśli po zblendowaniu jest za gęsta, dodaję wodę.
Ser pecorino ścieram na tarce lub kroję w cienkie plasterki. Dodaję go do zupy na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy