Kiedyś przeczytałam, że wrapy to przekleństwo naszych czasów. Podobno tylko pozornie są zdrowe. W rzeczywistości najwięcej w nich żółtego sera i kiepskiej jakości wędliny. Postarajmy się zatem odczarować te pozory. Zamiast tłustego sera i taniej szynki włóżmy w nie tyle świeżych warzyw, ile się da.
Świeże warzywa, lekki indyk, a wszystko zapakowane w tortillę. Zdrowo i kolorowo, a na pewno szybko.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
5min
Porcje
Składniki
4plackitortilli pełnoziarnistej
400gpiersi z indyka
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
ogórek zielony
papryka czerwona
1mały jogurt naturalny
1łyżkamajonezu
1 łyżeczkapapryki słodkiej w proszku
1łyżeczkapapryki ostrej w proszku
1łyżeczkaczosnku w proszku
1łyżeczkarozmarynu suszonego
sól i pieprz
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
5min
Porcje
Składniki
4plackitortilli pełnoziarnistej
400gpiersi z indyka
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
ogórek zielony
papryka czerwona
1mały jogurt naturalny
1łyżkamajonezu
1 łyżeczkapapryki słodkiej w proszku
1łyżeczkapapryki ostrej w proszku
1łyżeczkaczosnku w proszku
1łyżeczkarozmarynu suszonego
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Mięso opłukuję i osuszam. Kroję w kostkę i oprószam przyprawami: papryką w proszku, czosnkiem w proszku, rozmarynem, solą i pieprzem. Podsmażam na rozgrzanej patelni ok. 10 minut.
Warzywa myję, osuszam i kroję w drobną kostkę.
Rozgrzewam piekarnik do 150° C. Przewieszam tortille przez kratkę, jak pranie na suszarce. Piekę je w ten sposób max 5 minut. Po wyciągnięciu i ostygnięciu powinny się usztywnić.
Tortille wkładam do lunchboxa, do nich wkładam warzywa, a na warzywa mięso.
Jogurt mieszam z majonezem, solą i pieprzem. Dodaję do tortilli na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy