lunch/ przepisy

Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka

Danie szybkie i pożywne, ale powiedziałabym, że dla twardzieli, jeśli chodzi o smak. Jest dość wytrawne. Z drugiej strony, życie jest od tego, żeby próbować!

Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Jarmużowe eksperymenty

Wydrukuj przepis
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka
Dużo zieleniny, zatem i dużo witamin. Zupa dla wielbicieli jarmużu. Mięsożercy lekkostrawni też powinni się w niej odnaleźć.
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 3 liście jarmużu
  • 1 puszka białej fasoli 1 puszka = ok. 400 g
  • 1 polędwica z indyka 1 polędwica = ok. 300 g
  • 1 łyżka siekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 3 liście jarmużu
  • 1 puszka białej fasoli 1 puszka = ok. 400 g
  • 1 polędwica z indyka 1 polędwica = ok. 300 g
  • 1 łyżka siekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Będę potrzebować wysoki rondel lub garnek z szerokim dnem.
  2. W garnku rozgrzewam oliwę.
  3. Cebulę drobno siekam i wkładam na rozgrzaną oliwę, oprószam solą.
  4. Mięso z indyka kroję w kostkę, wkładam na rozgrzaną oliwę z cebulą, oprószam solą i pieprzem i podsmażam z każdej strony ok. 7 minut.
  5. Gdy mięso jest ścięte, zalewam je 1 litrem wrzącej wody i gotuję dalej ok. 5 minut. W tym czasie dodaję kolejne warzywa.
  6. Czosnek obieram, kroję w plastry i dodaję do zupy.
  7. Seler naciowy myję, osuszam, kroję w plastry i dodaję do garnka z zupą.
  8. Cukinię myję, osuszam, kroję w drobną kostkę i dodaję do garnka z zupą.
  9. Fasolę odcedzam od płynu i dodaję do zupy.
  10. Jarmuż myję, osuszam i odcinam połówki liści wzdłuż łodygi. Liście kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do zupy.
  11. Na końcu dodaję odrobinę soku z cytryny, posiekaną pietruszkę, oregano i sól i pieprz do smaku.
  12. Wszystko razem gotuję maksymalnie 10 minut.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz