Latem zdecydowanie bardziej mam ochotę na śniadania na słodko. Coś chrupiącego, dżem i kawka. Mała dawka mocy i można lecieć.
Z ostatniego wyjazdu do Francji przywieźliśmy sporo konfitur i karmelu. Przyznam szczerze, że dopiero teraz zaczęłam otwierać te słoiki. Choć kusiło mnie już trochę wcześniej. Jednak nie z powodu ochoty na ich zawartość, a z tej prozaicznej przyczyny, że oczami wyobraźni już widziałam je na lunchboxowych zdjęciach.
Akurat te słoiczki wraz z ich słodką zawartością można kupić również w niektórych marketach w Polsce. Podpowiadam, że jest to świetna inwestycja. Niedość, że konfitury czy czekolada lub karmel są naprawdę przednie, to właśnie słoiczki przydają mi się od kilku ładnych lat do różnych kulinarnych wyczynów.
No ale ale! Nie słoiki są głównym tematem tego posta. Jest nim za to wafel ryżowy z karmelem i owocami. Jestem przekonana, że jeśli lubicie słodycze, to takie śniadanie zadowoli Was w 100%. Mamy tu i lekkie pieczywko, i słodziutki karmel, a na dodatek zdrowe owoce. Specjalnie dokładam do tego zestawu jeżynę. Karmel jest waniliowy, dlatego na skali odczuwalności słodyczy jest dość wysoko. Jeżyna za to swoją kwaskowatością powala czasem na łopatki, co jak to najczęściej bywa dowodzi jej właściwości zdrowotnych. Banan występuje w roli negocjatora. Jak Wam się podoba ten zestaw?
Jeśli chcesz obejrzeć cały lunchbox, którego częścią jest ten przepis, zajrzyj do Francuski karmel i włoska ciabatta
Czas przygotowania | 3 min |
Porcje |
|
- 4 wafle ryżowe z solą morską
- 2 banany
- 2 garści jeżyn
- karmel tyle, ile lubisz
Składniki
|
|
- Smaruję wafle ryżowe karmelem.
- Jeżyny myję i osuszam.
- Banana obieram ze skórki i kroję w plastry.
- Na waflach posmarowanych karmelem układam owoce.
Brak komentarzy