Dobra zarówno na ciepło jak i zimno, zaraz po upieczeniu jak i odgrzewana. Quiche – niezastąpiony sposób na uzyskanie zupełnie nowego wrażenia za każdym razem. Dziś z kurkami. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Francuskie wpływy na polskie kurki – quiche z kurkami
Wydrukuj przepis
Quiche z kurkami i serem gorgonzola
Idealny sposób na wykorzystanie sezonowego produktu, jakim są długo wyczekiwane świeże kurki. Ich łagodny smak świetnie współgra z wyrazistym serem gorgonzola.
Czas przygotowania
20min
Czas oczekiwania
35min
Porcje
porcje
Składniki
275gciasta francuskiego275 g = ciasto francuskie z Lidla
100gświeżych kurek
100gsera gorgonzola
200mlśmietany 18%
1jajko
pomidorki koktajlowedo dekoracji
1łyżkamasła
sól i pieprz
Czas przygotowania
20min
Czas oczekiwania
35min
Porcje
porcje
Składniki
275gciasta francuskiego275 g = ciasto francuskie z Lidla
100gświeżych kurek
100gsera gorgonzola
200mlśmietany 18%
1jajko
pomidorki koktajlowedo dekoracji
1łyżkamasła
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Nastawiam piekarnik na 200°C i termoobieg
Kurki oczyszczam pod bieżącą wodą i oszuszam
Na rozgrzanym maśle przesmażam kurki doprawiając solą i pieprzem i pilnując, by się nie zrumieniły
Wykładam formę pergaminem i ciastem. Jeśli ciasto jest prostokątne, to brakujące boczki na szerokość wylepiam z nadmiaru ciasta na długość
Ciasto nakłuwam widelcem
Na ciasto wykładam przesmażone kurki i kruszę ser
W misce mieszam śmietanę z jajkiem i doprawiam solą i pieprzem