lunch/ przepisy

Krewetki mango curry z makaronem ryżowym

Korzystając z bogactwa naszych sklepów i hal targowych, gdy sezonowych produktów brak, sięgam po egzotyczne owoce i warzywa. Dziś w roli głównej mango.

Jeśli chcecie zobaczyć więcej zdjęć i cały lunchbox zawierający to danie, zajrzyjcie tutaj Krewetki mango curry, egzotyczne pomarańcze i polskie jabłka

Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Krewetki mango curry z makaronem ryżowym
Słodkie mango, ostre przyprawy oraz lekkie krewetki i makaron ryżowy. Obiad w sam raz do pracy.
Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 17 min
Porcje
Składniki
  • 80 g makaronu ryżowego
  • 225 g krewetek mrożonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka = 400 ml
  • 1/2 mango
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz
  • garść liści kolendry
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 17 min
Porcje
Składniki
  • 80 g makaronu ryżowego
  • 225 g krewetek mrożonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka = 400 ml
  • 1/2 mango
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz
  • garść liści kolendry
Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Krewetki rozmrażam, pozbywam się ogonków i oczyszczam.
  3. Mango obieram ze skórki i odkrawam długie kawałki wzdłuż pestki. Następnie kroję je w słupki.
  4. Na rozgrzany olej kokosowy wkładam krewetki i oprószam je solą. Podsmażam je ok. 2 minut.
  5. Następnie dodaję mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier, imbir, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawy. Wszystko razem duszę ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Na sam koniec dodaję mango i duszę jeszcze ok. 5 minut.
  7. Kolendrę drobno siekam i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz