Krewetki mango curry, egzotyczne pomarańcze i polskie jabłka
W dzisiejszym lunchboxie: jogurt naturalny z nasionami chia, pomarańczą i orzechami nerkowca, zielone smoothie z jabłkiem oraz krewetki mango curry z makaronem ryżowym.
Cześć! Nadal pozostajemy w duchu inspiracji egzotyką. Niby ta wiosna przyszła, ale coś nie rozpieszcza temperaturą, więc rozgrzejmy się mocą kolorowych przypraw i słodyczą owoców. Jeszcze trochę i zacznie się dziać magia za sprawą sezonowych produktów, ale póki co musimy się nacieszyć bogatą ofertą naszych okolicznych marketów i hal targowych. Dziś bierzemy na warsztat czerwone pomarańcze, jabłka w połączeniu ze szpinakiem, mango i krewetki. Taki zestawik!
Jogurt naturalny z nasionami chia, pomarańczą i orzechami nerkowca
Bardzo chciałam kupić czerwone pomarańcze, bo pomału kończy się na nie sezon. W końcu mi się udało. Jaki tego efekt, zaraz zobaczycie, ale zamiar w końcu zrealizowany.
Znów nie miałam ochoty na zapychanie się wielkim śniadaniem. Te ostatnie ilości jedzenia, jakie przetoczyły się przez moje ciało podczas Świąt, dają o sobie znać jakąś taką ociężałością. Czuję, że warto teraz trochę zluzować i dać sobie odpocząć.
Jak sami widzicie zakup czerwonych pomarańczy nie był zbyt udany. Zdają się być lekko niedojrzale, choć powiedzmy sobie szczerze, że wyglądają bardziej jak wytwarzane niż dojrzewające. No cóż, właśnie dlatego kupowanie sezonowych produktów jest dużo pewniejsze i zdrowsze. Skoro się już jednak powiedziało „a”, należy powiedzieć „b”, więc wykorzystajmy, co mamy.
Zielone smoothie z jabłkiem
W przypadku produktów na smoothie poszło mi już o wiele lepiej. Nasze dobre polskie jabłka jako baza zdały egzamin w 100%.
To ciekawe, że jabłko sprawdza się w tak wielu kombinacjach. Zimą jest niezastąpione do wszystkich cynamonowo-rozgrzewających słodkości. Latem natomiast dobrze pasuje swoją kwaskowatością do różnych orzeźwiających kombinacji.
Dzisiaj w wersji pośredniej. Z tłuściutkim awokado i zdrowym szpinakiem. Jako negocjator smaku.
Krewetki mango curry z makaronem ryżowym
A teraz coś super prostego. Krewetki w sosie curry z kawałkami mango. Danie, które ma zarówno fenomenalny smak jak i kolor.
Zawiera ono mniej więcej taką samą ilość składników, jak i przypraw. I te przyprawy są tu niezmiernie ważne. Mleczko kokosowe ma dość mdły smak i jak dla mnie musi być dobrze przyprawione, bo inaczej po prostu zamula.
Samo danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i niewiele traci przy opcji zjedzenia go na drugi dzień. Jeśli nie przepadacie za krewetkami, to można je tu z powodzeniem wymienić na pierś z kurczaka. Musimy tylko uważać, żeby nie przesadzić z olejem do podsmażania. Wystarczy go zaledwie łyżeczka, bo mleczko kokosowe jest również tłuste. Pikantne przyprawy dobrze się w nim rozprowadzają. Mango dodaje niesamowitej słodyczy. Uwieńczeniem całości jest natomiast orzeźwiająca kolendra dodana na sekundę przed zjedzeniem. Smacznego!
Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z nasionami chia, pomarańczą i orzechami nerkowca
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
2małe jogurty naturalne
2pomarańcze
2łyżkinasion chia
2garście orzechów nerkowca
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
2małe jogurty naturalne
2pomarańcze
2łyżkinasion chia
2garście orzechów nerkowca
Sposób przygotowania
Jogurt mieszam dokładnie z nasionami chia.
Pomarańczę obieram ze skórki oraz błonek i kroję na kawałki.
Orzechy wkładam do woreczka i kruszę tłuczkiem do mięsa.
Do pojemników przekładam jogurt z nasionami chia, następnie pomarańczę, a na samej górze układam orzechy.
Wydrukuj przepis
Zielone smoothie z jabłkiem
Nasze pyszne polskie jabłko z pełnymi mocy awokado i szpinakiem.
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
1awokado
2jabłka
2garściszpinaku baby
sok z 1/2 cytryny
1cm korzenia imbiru
tyle wody, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
1awokado
2jabłka
2garściszpinaku baby
sok z 1/2 cytryny
1cm korzenia imbiru
tyle wody, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Sposób przygotowania
Jabłka obieram ze skórki, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję na kawałki.
Awokado nacinam dookoła wzdłuż dłuższego boku, przekręcam połówki w odwrotne strony i odciągam je od siebie. Wydrążam miąższ łyżką i kroję na mniejsze kawałki.
Imbir obieram ze skórki i kroję na kawałki.
Liście szpinaku myję i osuszam.
Wszystkie składniki wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
Dodaję wodę i mieszam dokładnie.
Wydrukuj przepis
Krewetki mango curry z makaronem ryżowym
Słodkie mango, ostre przyprawy oraz lekkie krewetki i makaron ryżowy. Obiad w sam raz do pracy.
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
17min
Porcje
Składniki
80gmakaronu ryżowego
225gkrewetek mrożonych
1puszkamleczka kokosowego1 puszka = 400 ml
1/2mango
2łyżeczkicurry
3łyżkisoku z cytryny
1łyżeczkaoleju kokosowego
1łyżeczkaostrej papryki
1/2łyżeczkikurkumy
1łyżeczkabrązowego cukru
1łyżeczkastartego imbiru
sól i pieprz
garśćliści kolendry
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
17min
Porcje
Składniki
80gmakaronu ryżowego
225gkrewetek mrożonych
1puszkamleczka kokosowego1 puszka = 400 ml
1/2mango
2łyżeczkicurry
3łyżkisoku z cytryny
1łyżeczkaoleju kokosowego
1łyżeczkaostrej papryki
1/2łyżeczkikurkumy
1łyżeczkabrązowego cukru
1łyżeczkastartego imbiru
sól i pieprz
garśćliści kolendry
Sposób przygotowania
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krewetki rozmrażam, pozbywam się ogonków i oczyszczam.
Mango obieram ze skórki i odkrawam długie kawałki wzdłuż pestki. Następnie kroję je w słupki.
Na rozgrzany olej kokosowy wkładam krewetki i oprószam je solą. Podsmażam je ok. 2 minut.
Następnie dodaję mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier, imbir, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawy. Wszystko razem duszę ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na sam koniec dodaję mango i duszę jeszcze ok. 5 minut.
Kolendrę drobno siekam i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy