menu tygodnia

Tydzień pod znakiem mango

Tydzień chia - cover | lunchboxodkuchni.pl

Cześć! Ten tydzień był wyjątkowo daleki od naszych rodzimych kulinarnych tradycji. Mięsiwo, którym napełniliśmy brzuchy podczas Świąt, zmęczyło mnie bardzo. Sięgnęłam więc do dalszych zakątków świata i zupełnie innych stoisk na hali targowej. Nie wszystko było dobrą inwestycją. Niektóre egzotyczne owoce okazały się bardziej „egzotyczne” niż się tego spodziewałam. Dlatego nie musicie iść moją drogą. Możecie kupić normalne pomarańcze. Zamiast, jak ja, histeryzować, że muszą być koniecznie te nietuzinkowe. Tak czy siak miniony tydzień był dość kolorowy i obfitował w mocno niepolskie smaki.

Motywy przewodnie tygodnia

Jogurt naturalny z nasionami chia

Jogurt naturalny z nasionami chia, gruszką i imbirem

Jogurt naturalny z chia, imbirem i gruszką | lunchboxodkuchni.pl

Jogurt naturalny z nasionami chia, pomarańczą i orzechami nerkowca

Jogurt naturalny z czerwoną pomarańczą i orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl

Awokado ze szpinakiem

Smoothie z kiwi, awokado i szpinaku

Smoothie z kiwi, avocado i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl

Zielone smoothie z jabłkiem

Smoothie z jabłka, avocado i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl

Mango i inne kolorowe smaki

Indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą pekińską z mango

Indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą z mango | lunchboxodkuchni.pl

Krewetki mango curry z makaronem ryżowym

Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl

Lunchboxy tego tygodnia

Indyjskie inspiracje w polskim wykonaniu

Lunchbox: jogurt naturalny z chia, gruszką i imbirem, smoothie z kiwi, avocado i szpinaku oraz indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą z mango | lunchboxodkuchni.pl

Krewetki mango curry, egzotyczne pomarańcze i polskie jabłka

Lunchbox: jogurt naturalny z chia i czerownymi pomarańczami, smoothie z jabłka, avocado i szpinaku oraz krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | ;unchboxodkuchni.pl

W tym tygodniu faktycznie jakoś tak odreagowywałam kulinarnie te tradycyjne świąteczne potrawy. Zawędrowałam więc daleko od Polski. Co ciekawe, podróżniczo Azja jakoś mało mnie wzywa. Gdy myślę o ciekawych miejscach, które chciałabym zobaczyć z bliska nie jest to mój pierwszy wybór. Jednocześnie bardzo lubię oglądać ją z daleka, dzięki wynalazkom techniki i niezastąpionemu internetowi. Ostatnimi czasy zaczynam dzień od obejrzenia zdjęć na instagramie jednej z moich ulubionych kulinarnych blogerek – Marty Śliwickiej. Podróżuje sobie obecnie po Japonii i codziennie doładowuje swój profil niesamowitym zdjęciami i relacjami stamtąd. A ja zajadając jogurt z chia i pokolorowanymi pomarańczami chłonę azjatycki świat przez pryzmat jej obiektywu.

Nie jest to oczywiście mój jedyny sposób zwiedzania świata. Niebawem wybieramy się znów do Francji, którą uwielbiam. I jak zawsze, na pewno przywiozę stamtąd jakieś kulinarne ciekawostki. Już nie mogę się doczekać!

Cotygodniowa lista zakupów na lunchboxy dla 2 osób

  • 5 małych jogurty naturalne
  • nasiona chia
  • 2 gruszki
  • korzeń imbiru
  • 2 awokado
  • 2 kiwi
  • szpinak baby
  • 2 cytryny
  • ryż
  • 500 g płatów z podudzia indyka
  • olej kokosowy
  • 1 doniczka świeżej mięty
  • kapusta pekińska
  • 1 mango
  • 2 pomarańcze
  • orzechy nerkowca
  • 2 jabłka
  • makaron ryżowy
  • 225 g krewetek mrożonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • brązowy cukier
  • świeża kolendra

Przyprawy

  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa w całości
  • curry
  • papryka ostra
  • kurkuma

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz