lunch/ przepisy

Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną

Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl

Zorientowałam się ostatnio, że bardzo długo nie gotowałam zwyczajnych zup. Jak to możliwe? Przecież je uwielbiam. Szczególnie tak nieznośnie szarą porą, jak ta. Postanowiłam nadrobić swoje niedopatrzenie w tym tygodniu. Bazować będziemy na jarzynowym wywarze. Na pierwszy ogień idzie zupa pieczarkowa.

Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl

Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl

Zupa z kaszą zamiast ziemniaków nie jest może typowym wyborem, ale wymaga zdecydowanie mniej pracy. Znacie mnie, jeśli tylko mogę zaoszczędzić czas, to to robię. Z resztą kaszę bardzo lubię. Każdą z wyjątkiem gryczanej. Uważam też, że nadaje zupom miłego urozmaicenia w strukturze. Pieczarki za to wybrałam wręcz odruchowo. Było to moje pierwsze skojarzenie na myśl o cieplej, delikatnej i kremowej zupie. Tym razem chciałam zachować gotowane warzywa w całości i nie blendować ich na jednolitą masę. W takiej czy innej formie śmietanowa pieczarkowa z koperkiem jest dla mnie uosobieniem kremowości. Dodatkowo pieczarki przed dodaniem do zupy podsmażam na maśle. Nie dopuszczam jednak do tego, żeby się przesmażyły. Jedynie, by puściły sok, który połączy się z masłem. W ten sposób łapią jeszcze więcej smaku.

Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl

Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl Jako bazy użyłam jarzynowego wywaru. Zrobiłam go oczywiście więcej, żeby wystarczył mi na jeszcze jedną zupę w tym tygodniu. Jeśli nie miałabym planów na następne gotowanie, to resztę przelałabym do woreczka strunowego i wsadziłabym do zamrażarki. Czasami gotuję sam wywar tylko po to, by go zamrozić w porcjach i mieć na przyszłość. Czasy kostki rosołowej przeminęły z wiatrem. Odmrożenie takiej pół litrowej bryłki smaku w garnku na kuchence trwa niewiele dłużej, niż rozpuszczenie kostki rosołowej we wrzątku, a jest na pewno trochę zdrowsze. Nie kondensuję w tym wywarze smaku i nie odparowuję go jakoś specjalnie. Zakładam, że warzywa będące składnikami docelowej zupy oddadzą jeszcze swój smak. Odrobinę soli czy pieprzu zawsze można dodać na końcu.

Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl Zupa pieczarkowa | lunchboxodkuchni.pl

Śmietana jest opcjonalna. Jeśli nie chcecie „zamulać” zupy, nie musicie jej dodawać. Nie ma w niej jednak tłuszczu z mięsa, więc ja z czystym sumieniem dolewam kilka łyżek. Wydaje mi się, że w takiej konfiguracji śmietana jest wręcz wskazana i pasuje tu jak ulał. Smacznego!

Wydrukuj przepis
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Czas oczekiwania 1 h
Porcje
Składniki
Wywar jarzynowy (1 litr)
  • 1,5 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1/4 selera (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 szczypty świeżo mielonego pieprzu
Zupa pieczarkowa
  • 0,5 l wywaru jarzynowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 10 szt pieczarek
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • koperek
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Czas oczekiwania 1 h
Porcje
Składniki
Wywar jarzynowy (1 litr)
  • 1,5 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1/4 selera (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 szczypty świeżo mielonego pieprzu
Zupa pieczarkowa
  • 0,5 l wywaru jarzynowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 10 szt pieczarek
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • koperek
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Wywar jarzynowy
  1. Warzywa obieram i myję.
  2. Kroję na kawałki, ale nie za drobno, np marchewkę na 4 części.
  3. Wkładam warzywa do garnka z zimną wodą i zagotowuję.
  4. Gdy woda się zagotuje, dodaję sól i pieprz i przykrywam garnek.
  5. Wywar gotuję pod przykryciem przez 1h na małej mocy.
  6. Gdy wywar jest gotowy, wyciągam z niego warzywa. Mogę pokroić je w kostkę i użyć do zupy. Jeśli nie robię zupy tego samego dnia, z warzyw robię sałatkę warzywną, a wywar wlewam do woreczków strunowych, szczelnie zamykam i zamrażam.
Zupa pieczarkowa
  1. Pieczarki myję szybko, żeby nie nabrały zbyt dużo wody. Kroję w ósemki.
  2. Rozgrzewam patelnię i rozpuszczam na niej masło. Dokładam pieczarki. Oprószam je solą i pieprzem. Podsmażam do momentu, gdy puszczą wodę, która połączy się z masłem. Gdy tak się stanie, przekładam wszystko (razem z płynem) do miseczki.
  3. Warzywa obieram, myję i osuszam. Kroję w drobną kostkę.
  4. Wywar jarzynowy zagotowuję.
  5. Do gotującego się wywaru wrzucam pokrojone warzywa, podsmażone pieczarki oraz kaszę. Gotuję pod przykryciem na średniej mocy ok. 10 minut.
  6. Gdy zupa jest gotowa i przestanie się gotować, dodaję śmietanę i posiekany koperek.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz