lunch/ przepisy

Zupa kalafiorowa z indykiem

Zupa jarzynowa nie musi być rzadka ani rozgotowana, mimo że jest delikatna. Dodatkowo, gdy dodamy do niej mięso, wystarczy za porządny lunch. Smaki z dzieciństwa w nowym wydaniu. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Dobra zupa nie jest zła – kalafiorowa

Wydrukuj przepis
Zupa kalafiorowa z indykiem
Delikatna zupa kalafiorowa z piersią z indyka. Danie lekkie, ale pożywne, więc idealnie sprawdza się jako lunch.
Zupa kalafiorowa z koperkiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
  • 325 g kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 150 g piersi z indyka
  • 1 l wody
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • koperek
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
  • 325 g kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 150 g piersi z indyka
  • 1 l wody
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • koperek
  • sól i pieprz
Zupa kalafiorowa z koperkiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Wywar
  1. Myję i obieram "jarzynkę"
  2. Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku
  3. Zalewam ją 1 litrem wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zagotowuję
  4. W międzyczasie kroję indyka w kostkę i dokładam go do zagotowującego się wywaru
  5. Dodaję 2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia
  6. Po 30 min wyciągam warzywa zostawiając w wywarze mięso
Zupa kalafiorowa
  1. Jeśli zupę gotowałam na kostce rosołowej, to w pierwszej kolejności myję i kroję mięso i marchewkę i gotuję w "kostkowym" wywarze ok 5 min przed dołożeniem reszty składników
  2. Kalafiora myję i kroję na małe kawałki
  3. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
  4. Dorzucam warzywa do gotującego się wywaru
  5. Kroję drobno koperek i dorzucam do zupy
  6. Wszystko razem gotuję ok 10 min od momentu zawrzenia
  7. Jeśli gotowałam zupę na wywarze z "jarzynki", dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę zaraz po zdjęciu zupy z gazu / prądu
  8. Gdy zupa troszeczkę ostygnie dodaję śmietanę i mieszam

Podobne wpisy