Zupa pieczarkowa zwykle kojarzy się z rzadką zupą z ziemniaków i pieczarek. Nie musi tak być. Krem jest dużo bardziej intensywny. Dodatkowo ożywimy go słonymi paluchami parmezanowymi. Nasze danie będzie dzięki nim ciekawsze, a resztki wykorzystane do cna. Przyjemne z pożytecznym, to lubię! Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Aksamitne ciepło. Krem z pieczarek z paluchami parmezanowymi.
    | Czas przygotowania | 10 min | 
| Czas gotowania | 30 min | 
| Porcje | 
             
         porcje     
                 | 
                    
        
    Składniki
    
                
        Krem z pieczarek    
                - 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
 - 70 ml wody
 - 80 g piersi z indyka
 - 1 cebula
 - 2 ziemniaki
 - 300 g pieczarek
 - 3 łyżki śmietany 18%
 - 1 natka pietruszki opcjonalnie, jeśli lubisz
 - 1 łyżka masła
 - sól i pieprz
 - liście laurowe i ziele angielskie
 
        Paluchy parmezanowe    
                - 1 ciabata lub tyle, ile zostało Ci ze śniadania
 - 16 łyżek startego parmezanu lub tyle, ile lubisz
 
            
 
 
 
        
    Składniki
     
                
        Krem z pieczarek     
                
 
        Paluchy parmezanowe     
                
  | 
                                
             
     | 
                    
        
    Sposób przygotowania
    
                
        Wywar    
                - Myję i obieram "jarzynkę".
 - Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
 - Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zagotowuję.
 - W międzyczasie kroję indyka w kostkę i dokładam go do zagotowującego się wywaru.
 - Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
 - Po 30 min wywar ściągam z ognia i wyciągam z niego warzywa i mięso.
 
        Krem z pieczarek    
                - Cebulę, ziemniaki i pieczarki obieram i kroję w kostkę.
 - W garnku, w którym będę gotować zupę rozgrzewam masło.
 - Na rozgrzane masło wrzucam cebulę, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam.
 - Jeśli nie gotowałam wcześniej wywaru z mięsem, to razem z cebulą podsmażam indyka pokrojonego w kostkę.
 - Gdy cebula się zeszkli dorzucam ziemniaki i pieczarki.
 - Przesmażam wszystko ze sobą ok. 15 minut.
 - Następnie zalewam wywarem (lub wywarem z kostką rozpuszczoną w 1/2 l wody) i gotuję kolejne 15 minut od momentu zawrzenia.
 - Gdy ziemniaki są miękkie, ściągam zupę z kuchenki, dokładam mięso, korzeń pietruszki i kawałek selera i blenduję wszystko razem.
 - Gdy krem trochę przestygnie dodaję śmietanę i mieszam.
 
        Paluchy parmezanowe    
                - Ciabatę kroję w poprzek na dwie połówki, a każdą z połówek wzdłuż na 4 części.
 - Wykładam na blaszce z parmezanem i obsypuję mocno startym parmezanem
 - Piekę w piekarniku na 180°C ok. 10 minut.
 
