Typowe produkty w nietypowych odsłonach to sposób na nudę. Tarta z kalafiora? Czemu nie! Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Eleganckie oszustwo – tarta kalafiorowa
Wydrukuj przepis
Tarta kalafiorowa
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
500gkalafiora
100gczarnych oliwek
100gszynki
3jajka
kilkałyżekstartego sera grana padano
1pomidor
sól i pieprz
1łyżka oliwy z oliwek
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
500gkalafiora
100gczarnych oliwek
100gszynki
3jajka
kilkałyżekstartego sera grana padano
1pomidor
sól i pieprz
1łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Kalafiora obieram i kroję na kawałki.
Gotuję w osolonym wrzątku 10 minut.
Odcedzam, przekładam do dużej miski i rozdrabniam widelcem.
Dodaję drobno pokrojone szynkę i oliwki.
Do małej miski wbijam jajka, dodaję soli i pieprzu i mieszam.
Przelewam jajka do miski z kalafiorem i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładam do formy do tarty wyłożonej pergaminem i posypuję startym na grubych oczkach grana padano.
Piekę w 180°C na termoobiegu ok. 20 minut. Po upieczeniu posypuję drobno pokrojoną pietruszką.
Pomidora kroję w małą kosteczkę, oprószam solą i pieprzem i dodaję oliwy. Podaję obok dania.