W dzisiejszym lunchboxie: pasta jajeczna z kiełkami brokuła, smoothie z banana i kiwi, sałatka z makaronem orkiszowym, awokado i mozzarellą z sosem bazyliowym.
Cześć! Dzisiaj wykorzystamy nadmiary wczorajszego makaronu. Nie wiem, jak to robię. Niby wiem, ile wsypać. Niby widzę, czy zjemy tyle, czy nie. Coś mi jednak zwykle podpowiada, żeby dorzucić do tego garnka jeszcze troszeczkę. Dziś recykling tej troszeczki.
W dzisiejszym menu:
- Pasta jajeczna z kiełkami brokuła
- Smoothie z banana i kiwi
- Sałatka z makaronem orkiszowym, awokado i mozzarellą z sosem bazyliowym
Pasta jajeczna z kiełkami brokuła
Kontynuuję temat past na śniadanie, ponieważ obkupiłam się w twarożki. Z resztą zarówno łososiowa jak i ta jajeczna pasta są banalne w przygotowaniu, więc niespecjalnie się nimi zmęczyłam.
Każdy ma swój sposób na idealne jajka na twardo. Ja gotuję je 8 minut. Jednak trzeba przyznać, że w przypadku pasty konsystencja żółtka nie ma wielkiego znaczenia. Grunt, żeby było ścięte.
Lubię do jajek dodawać kiełki. Są dla mnie takim naturalnym przełamaniem smaku jak szczypiorek. Szczególnie przepadam za kiełkami brokuła i rzodkiewki. Dziś te pierwsze.
Smoothie z banana i kiwi
Nie mogę się już doczekać tych wszystkich czerwonych owoców, jak truskawki czy maliny. Niby mamy duży wybór owoców w sklepach i na halach targowych, ale jakoś wszystko mi się już przejadło. Chwyciłam więc kiwi, bo jakoś nic do mnie specjalnie nie przemawiało.
Mam jeszcze sok z antonówek i dziś też go użyłam. Nie jest wyczuwalny jak osobny składnik, ale jednak dodaje delikatnego posmaku jabłek.
Smoothies są moim ulubionym składnikiem codziennej „biurowej” diety. Odkrycie takiej formy przygotowywania posiłku spowodowało u mnie wzrost ilości spożywanych owoców o jakieś 200%. Muszę przyznać, że jestem straszliwym leniem i na samą myśl, że mam obierać pomarańczę w pracy przechodzą mnie ciarki. A tak… Raz, dwa! Odkręcone, wypite, schowane. W międzyczasie pykam sobie zadania w Excelu, na biurku porządek, a ja najedzona.
Sałatka z makaronem orkiszowym, awokado i mozzarellą z sosem bazyliowym
No i mamy ten nieszczęsny makaron, który bardzo często zostaje mi z poprzedniego dnia. Jeśli nie wystarczy go na nas dwoje, to oczywiście dogotowuję. Tak czy siak fajnie, że tamte resztki przyniosły mi do głowy nowy pomysł na danie.
Pomidory, mozzarella i bazylia to nierozłączne trio jak dla mnie. Można je jednak wzbogacić kilkoma innymi składnikami i z lekkiej sałatki zrobić porządną lunchowe danie.
Samo złożenie sałatki jest banalnie proste. Ot pokroić wszystko na kawałki i wrzucić do lunchboxa. Poszło mi to sprawnie, więc postanowiłam się zabawić trochę z sosem. Nie zrozumcie mnie źle, roboty z nim prawie nie ma, po prostu blendujemy składniki. Miałam na myśli większe skupienie nad smakiem.
Muszę stwierdzić, że wyszło ciekawie. Słodko-kwaśny mocno bazyliowy sos. Daje dobrego kopa całej sałatce. Dzięki niemu nie jest jednolitą mdłą masą. Podobny efekt daje odrobina pestek granatu, którą dorzuciłam w ostatniej chwili. Nie jest to jednak element niezbędny. U mnie to raczej efekt pozostawania w temacie wykorzystania resztek.
Czas przygotowania | 7 min |
Czas gotowania | 8 min |
Porcje |
|
- 4 jajka
- 4 łyżki twarożku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu (nie przejmuj się, ja też go lubię!)
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
- garść kiełków brokuła
- pieczywo chrupkie żytnie
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Jajka gotuję ok. 8 minut we wrzątku.
- Po ugotowaniu zalewam zimną wodą i obieram.
- Kroję je w małą kostkę.
- Dodaję serek, chrzan, jogurt lub majonez, sól i pieprz i mieszam delikatnie. Nie mieszam jednak zbyt długo, żeby żółtka całkowicie się nie roztarły.
- Pastę nakładam na pieczywo chrupkie, a kiełki brokuła układam na wierzchu.
Czas przygotowania | 7 min |
Porcje |
|
- 1 banan
- 2 kiwi
- sok z jabłka antonówki tyle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Składniki
|
|
- Banana obieram ze skórki i kroję na kawałki.
- Kiwi obieram ze skórki i kroję na kawałki.
- Owoce blenduję.
- Dodaję sok i jeszcze raz blenduję.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 10 min |
Porcje |
|
- 200 g makaronu orkiszowego świderki
- 10 szt. pomidorków truskawkowych
- 2 szt. mozzarelli 1 szt. mozzarelli = ok. 125 g
- 1 szt. awokado
- 1/2 owocu granatu jeśli zostało Ci coś z wczoraj, jeśli nie, to nie musisz go specjalnie kupować
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
- woda odrobina
Składniki
Sałatka
Sos bazyliowy
|
|
- Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
- Pomidorki myję i kroję na kawałki.
- Mozzarelle kroję w kostkę.
- Awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę.
- Owoc granatu obieram i wydobywam pestki.
- Układam kolejno: makaron, pomidorki, mozzarellę, awokado i pestki granatu.
- Wszystkie składniki wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty lub intensywny dodaję łyżkę wody i sprawdzam konsystencję. Czynność powtarzam do osiągnięcia pożądanego efektu. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśno-bazyliowy.
Brak komentarzy