W dzisiejszym lunchboxie: jogurt z granolą sezamową, miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem oraz muffiny z kalafiora i gorgonzoli.
Cześć! Czy Wam też ten czas tak ucieka? Ja jakoś ostatnio nie nadążam. Wczoraj mieliśmy całkiem zabawną rozmowę ze znajomymi o planach na 2017. Właściwie każdy jakieś ma, ale jedni dopiero zamierzają je realizować, a drudzy nawet nie zdążyli rozpisać ich sobie jeszcze w kalendarzu. I ten moment, gdy orientujemy się, że to już marzec. Ale z nas planiści! No to co, zaplanujmy chociaż dzisiejsze menu.
Menu na dziś:
Jogurt z granolą sezamową
Kojarzycie sezamki? Lubię je mieć, gdy jedziemy gdzieś w podróż. To coś takiego, co zawsze zabija pierwszy głód i jednocześnie nie zamula. No to może do śniadania dziś?

To będzie normalna granola w formie, tylko mocno ascetyczna w smaku. Płatki orkiszowe są troszkę bardziej „przypalane” w smaku niż owsiane. Sam sezam też jest gorzkawy. To połączenie powoduje, że razem z miodem mamy dobre odbicie w smaku w obie strony.

I jak dla mnie nie potrzeba niczym więcej zakłócać tej idealnej wręcz mieszanki. Takie oto sezamki na śniadanie. Nie ilość, a jakość.

Miodowo-cytrynowa kasza manna z granatem
Zupełnie nie wiem, jak to się stało, ale pod koniec podstawówki wróciła mi wielka ochota na takie różne tanie smaki dzieciństwa. Nie zapomnę, jak zajadałyśmy się wtedy z moją młodszą siostrą truskawkową kaszą manną i vibovitem. Brak witamin jakiś czy coś… Nie wiem. W każdym razie smak tej kaszy manny z syntetyczną truskawką pamiętam do dziś. Mało to miało wspólnego chyba ze zdrowym odżywianiem i dziś to naprawimy.

Po pierwsze nie musimy używać syntetycznych owoców, a po drugie mleka. Właściwie to moim celem jest bardziej forma puddingu niż śniadaniowej papki. Kaszę ugotujemy na wodzie, a dodamy jej smaku w „post-produkcji”. Jednak również tutaj będzie ascetycznie. Po prostu cytryna i miód. Granat idealnie wpasuje się w to połączenie.

Muffiny z kalafiora i gorgonzoli
Znów szukałam jakiegoś sprytnego sposobu, żeby przygotować ten kalafior inaczej niż jako zwiędłe róże oblane tłustą bułką tartą i zdaje się, że się udało. Zastanawiało mnie również, co może być konkretnym towarzystwem dla tego delikatnego warzywa. Wybrałam dość mocną przeciwwagę.

Gorgonzola doda nam tutaj mocnego punktu, a jednocześnie dobrze się wpasowuje w smak kalafiora. Specjalnie dzielę ją na duże kawałki, a nie rozprowadzam równomiernie w masie, żeby od czasu trafić na taki intensywny element, który doda kolorytu.

Por dodatkowo odświeży całość. Nie podsmażam go wcześniej. Chcę żeby jego warzywny smak przeniknął do środka. Jeśli obawiacie się, że muffiny będą zbyt suche, to można je podać z jogurtem naturalnym i jakąś zieleninką. Zobaczycie jednak sami, że w środku są wilgotne i rozpływają się ustach. Smacznego!

| Czas przygotowania | 3 min |
| Czas oczekiwania | 10 min |
| Porcje |
|
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki miodu
Składniki
|
|
- Rozgrzewam piekarnik do 190° C.
- Wszystkie składniki mieszam ze sobą i wykładam na pergamin do pieczenia.
- Piekę ok. 10 minut mieszając w międzyczasie co najmniej raz.
- Gry granola ostygnie, układam ją na wierzchu jogurtu przełożonego do słoiczków.
| Czas przygotowania | 3 min |
| Czas gotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 owocu granatu
Składniki
|
|
- Kaszę z wodą podgrzewam na małej mocy mieszając ok. 5 minut do zgęstnienia.
- Gdy skończę gotować kaszę, dodaję miód i sok z cytryny i dokładnie mieszam.
- Gotową masę wykładam do pojemników, a na jej wierzchu układam pestki granatu.
| Czas przygotowania | 20 min |
| Czas oczekiwania | 30 min |
| Porcje |
muffinek
|
- 250 g kalafiora ok. 250 g = 1/2 kalafiora
- 100 g sera gorgonzola
- 8 cm pora ok. 8 cm = 1/2 pora
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 200 ml śmietany 18%
- 1 mały jogurt opcjonalnie
- posiekany koperek opcjonalnie
Składniki
|
|
- Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
- Kalafiora obieram z liści, kroję na mniejsze kawałki i opłukuję.
- Blenduję go razem ze śmietaną.
- Dodaję roztrzepane wcześniej jajka i mąkę i blenduję jeszcze przez chwilę.
- Do przygotowanej masy dodaję ser gorgonzola skubiąc go kawałek po kawałku.
- Pora opłukuję, kroję w małą kosteczkę, dodaję do masy i mieszam.
- Przekładam masę do formy do muffinek i piekę ok. 30 minut.




Brak komentarzy