Cześć! Kontynuując wątek Tłustego Czwartku dziś również zamieniamy zestaw pudełkowy na dedykowane temu świętu słodkości.
Dzisiejszy pomysł na Tłusty Czwartek nie będzie już taki fit jak ostatnio, jednak nie będą to też wcale typowe donuty. Użyjemy trochę magii. Po pierwsze dlatego, że obędziemy się bez mąki pszennej i drożdży, a po drugie – ze zwykłych muffinek zrobimy okrągłe ciasteczka z dziurką. Ten przepis będzie się podobał koneserom orzechowo-czekoladowych słodkości oraz omijającym pszenicę z daleka.
Testując różnorakie przepisy połączyłam kilka pomysłów w jeden i tak oto powstały nasze piękne oponki. Podobnie jak przy faworkach, zależało mi, by uniknąć smażenia i udało się. Mamy coś w rodzaju donutów, choć bardziej z kształtu niż z zawartości.
Do ich orzechowo-bananowego smaku idealnie sprawdza się polewa czekoladowa oraz twarożkowy lukier. Lukier jest dość słodki, więc czekoladę wybieram gorzką i tylko delikatnie podciągam cukrem pudrem.
Pewnym odkryciem dzięki temu przepisowi była dla mnie mąka kokosowa. Nie używałam jej wcześniej. Muszę przyznać, że pięknie pachnie, gdy ciasto się piecze. Jej cena jednak mnie trochę poraża. Być może okaże się jej warta. Potestuję jeszcze trochę i zobaczymy.
No ale jak ma być na bogato, to niech i będzie! Kupiłam jeszcze dodatkowo ozdoby do dekoracji z mlecznej i białej czekolady. Mam słabość do takich małych słodziutkich rzeczy, więc jak tylko zobaczyłam je w sklepie, wiedziałam, że muszę je mieć! Wiadomo, że nie jest to esencja stylu fit i eko, ale nie dajmy się zwariować.
Poza pięknymi zapachami roznoszącymi się po domu, ciasteczkom nie można odmówić ciekawego smaku. Tak jak pisałam, ze względu na zawartość czekoladowych ozdób oraz masła orzechowego nie są może ideałem, jeśli chcielibyście się wyrzec kalorii. Na pewno jednak są miłą alternatywą dla tych z Was, którzy nie przepadają za drożdżowym ciastem smażonym w głębokim oleju, a chcieliby porządnie uczcić Tłusty Czwartek.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 15 min |
Porcje |
szt.
|
- 2/3 kubka oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 duże banany
- 1 kubek masła orzechowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 kubka mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 serek typu philadelphia 1 szt. = 125 g serka
- 1/2 kubka cukru pudru
Składniki
Donuty
Polewa czekoladowa
Lukier twarożkowy
|
|
- Olej kokosowy, syrop klonowy, obrane i pocięte w plastry banany oraz masło orzechowe miksuję.
- Cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszam z małej miseczce. Następnie dodaję do masy i miksuję wszystko razem.
- Piekarnik rozgrzewam do 185° C na programie góra i dół.
- Będę potrzebować formę do muffinek oraz wypełnienie środków donutów z folii aluminiowej.
- Z folii aluminiowej robię ruloniki o średnicy ok. 1 cm i wysokości ok. 4 cm.
- Każdy z ruloników stawiam na środku zagłębienia do muffinki.
- Jedną ręką dociskam rulonik do dna foremki, drugą wylewam masę dookoła rulonika.
- Piekę ok. 15 - 20 minut. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie. Trzeba dać im ostygnąć i dopiero wtedy wyciągnąć z foremki.
- Czekoladę, mleko i cukier puder rozpuszczam w małym rondelku na bardzo niskiej mocy kuchenki cały czas mieszając. Gdy ostygnie polewam nią donuty.
- Cukier puder mieszam bardzo dokładnie z twarożkiem. Jeśli masa wydaje się za gęsta, dodaję po łyżce mleka i sprawdzam, czy konsystencja jest zadowalająca. Jeśli tak, polewam nią donuty.
Brak komentarzy