lunchbox zimowy

Nowe fascynacje. Zupa krem z selera.

Lunchbox - płatki jaglane z kiwi, smoothie awokado z gruszką, i krem z selera | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox: płatki jaglane z kiwi i miodem, smoothie z awokado i gruszką oraz zupa krem z selera i gorgonzoli na wywarze z warzyw.


Cześć! Śniegu brak, bałwanów brak, zupełnie nie czuć zimowej aury. Może poza wiatrem, który zawsze zapowiada jakieś zmiany. Mam nadzieję, że nie przyniesie jednak tropików, bo jak na razie w tą stronę to idzie. Byliśmy się poszwędać się wczoraj z M. po naszym kochanym wrocławskim rynku. Jarmark świąteczny stoi tam już od początku grudnia. Jego klimat wprowadza mnie często w melancholię, bo przypomina mi nasze pierwsze spotkania. Różnica jest tylko taka, że wtedy śnieg spadał z nieba czapami, a po rynku brodziło się po kolana w śnieżnym błocie. Wczoraj zupełnie nie było tego klimatu. Mam nadzieję, że do Świąt się to zmieni.

Tymczasem menu na dziś:

  1. Płatki jaglane z kiwi i miodem
  2. Smoothie z awokado i gruszką
  3. Zupa krem z selera i gorgonzoli na wywarze z warzyw

Strasznie dawno nie jadłam płatków jaglanych. Ostatnio ogólnie było więcej ochoty na chleb. Czas na odmianę.

Płatki jaglane z kiwi - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Już o tym kiedyś pisałam, ale wspomnę raz jeszcze, że jedzenie płatków bez mleka a na wodzie powoduje, że możemy łączyć je z absolutnie wszystkimi owocami. Nawet z kiwi, które w kontakcie z nabiałem stałoby się gorzkie. Dawno nie jadłam ani kiwi, ani płatków jaglanych. Czemu więc nie spróbować ich razem.

Płatki jaglane z kiwi - makro | lunchboxodkuchni.pl

Do płatków dodaję trochę miodu, bo kiwi bywa kwaśnawe. Choć ja zawsze staram się używać owoców, które już chwilę pobyły w moim domu i zdążyły się ogrzać od ciepła i nabrać słodyczy. Mniam!

Płatki jaglane z kiwi | lunchboxodkuchni.pl


Owoców ciąg dalszy. To połączenie chodziło mi po głowie od dawna, ale jakoś nie było czasu go testować. Zupełnie nie wiem dlaczego, bo po wypróbowaniu jestem zachwycona smakiem.

Smoothie awokado z gruszką - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Gruszka jest bardzo soczysta i słodka. Ma wodnistą konsystencję. Awokado za to jest gęste i treściwie. To połączenie powoduje, że dostajemy gładkie i orzeźwiające smoothie.

Smoothie awokado z gruszką | lunchboxodkuchni.pl


A teraz moje odkrycie ostatnich dni. Są warzywa lub owoce, których używamy przez lata w jeden określony sposób i zupełnie ich nie doceniamy. Tak było w moim przypadku z selerem. Dopiero ostatnio kupiona piękna książka „Naturalnie prosto, zdrowo, smacznie” A. Ducasse uświadomiła mi, że można z selera korzeniowego zrobić coś pysznego.

Krem z selera - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Przepis z książki posłużył mi za inspirację. Delikatnie go zmieniłam, żeby dopasować do swoich potrzeb. Za to baza pomysłu pozostała ta sama – seler i gorgonzola. Koniecznie spróbujcie!

Krem z selera - miseczki | lunchboxodkuchni.pl

Myślę, że spokojnie można pomanewrować z dodatkami. Jednak oryginalny pomysł z przepisu, który wydaje się delikatnie ascetyczny, przypadł mi również bardzo do gustu.

Krem z selera | lunchboxodkuchni.pl

Dajcie znać, czy wypróbowaliście i jak Wam się podoba nowe podejście do selera. Jestem ciekawa, czy podobnie jak ja, staliście się fanami tego prostego i taniego warzywa, które niesie za sobą tyle możliwości.

Wydrukuj przepis
Płatki jaglane z kiwi i miodem
Zdrowe i oczyszczające organizm płatki jaglane, a do tego zielone życiodajne kiwi.
Płatki jaglane z kiwi - makro | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 8 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki miodu możesz dać go więcej, jeśli kiwi jest kwaśne
  • 2 kiwi
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 8 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki miodu możesz dać go więcej, jeśli kiwi jest kwaśne
  • 2 kiwi
Płatki jaglane z kiwi - makro | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Płatki zalewam wodą, dodaję miodu i zagotowuję.
  2. Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia.
  3. Kiwi obieram i kroję w plastry.
  4. Płatki przekładam do miseczki, a plastry układam na wierzchu.

Wydrukuj przepis
Smoothie z awokado z gruszką
Soczysta i słodka gruszka z maksymalnym ładunkiem pożywności, czyli awokado. Zdrowo, smacznie, estetycznie.
Smoothie awokado z gruszką | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 2 gruszki
  • 1 awokado
  • woda mineralna tyle, żeby dopełnić objętość smoothie do 1 l
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 2 gruszki
  • 1 awokado
  • woda mineralna tyle, żeby dopełnić objętość smoothie do 1 l
Smoothie awokado z gruszką | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Gruszki obieram ze skórki i wycinam z nich gniazdo.
  2. Awokado kroję na pół i przekręcam połówki w odwrotne strony, by odeszły od siebie. Połówkę bez pestki wydrążam łyżką i dodaję do gruszek.
  3. Blenduję. Wypełniam wodą do objętości 1 l i jeszcze przez chwilę blenduję.

Wydrukuj przepis
Szybki wywar warzywny
Wiadomo, że z wolno gotowanym rosołem nic nie wygra. Jednak, gdy nie mamy tyle czasu, a chcemy zjeść w miarę zdrowo, możemy zrobić szybki wywar z warzyw. Idealna baza do wszelkiego rodzaju zup.
Wywar warzywny | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/2 pora
  • 1/4 główki kapusty opcjonalnie
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 l wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/2 pora
  • 1/4 główki kapusty opcjonalnie
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 l wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
Wywar warzywny | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki, np marchewkę na trzy części.
  2. Wkładam je do garnka z wodą, dodaję przyprawy i zagotowuję.
  3. Gotuję 30 minut pod przykryciem.
  4. Gdy wywar jest gotowy, warzywa wyciągam na talerz - użyję ich później do zupy, a wywar przecedzam przez sitko.
  5. Z 1l wody przy gotowaniu na średniej mocy wychodzi mi ok. 0,5l wywaru.

Wydrukuj przepis
Zupa krem z selera i gorgonzoli
Idealnie kremowa, intensywna w smaku, a do tego banalnie prosta zupa - krem.
Krem z selera | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 0,5 l wywaru z warzyw
  • 450 g korzenia selera 450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 czubata łyżka sera mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 0,5 l wywaru z warzyw
  • 450 g korzenia selera 450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 czubata łyżka sera mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
Krem z selera | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Zagotowuję wywar warzywny.
  2. Seler obieram i kroję na 4 części.
  3. 3 części kroję na duże kawałki i wrzucam do gotującego się wywaru.
  4. Ziemniaki obieram, kroję na duże kawałki i dorzucam do selera. Gotuję ok 20 minut do momentu, aż ziemniaki i seler zaczną się rozpadać nakłute widelcem.
  5. Czwartą część selera i szczypiorek drobno kroję.
  6. Gdy warzywa są miękkie, blenduję je.
  7. Dodaję ser gorgonzola i mascarpone i gotuję na małej mocy, dopóki się nie rozpuszczą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję gorącej wody.
  8. Dodaję odrobinę soli, pieprzu i oliwę i mieszam.
  9. Szczypiorek i seler pokrojony w kostkę dodaję na moment przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz