Dzisiejszy lunchbox „detoksowy”: smoothie z jabłka, kiwi i ogórka, smoothie z mango i gruszki oraz smoothie z pomelo, banana i borówki.
Cześć! Czy już troszkę lepiej z dobrymi nawykami? Ja pomału wracam do życia i codziennej rutyny. Głowa pełna pomysłów, ale tempo jeszcze nie to. Z niecierpliwością czekam na dłuższy dzień i więcej słońca, które zawsze dużo bardziej mobilizuje do pracy niż kolejna kawa. Tymczasem więc podładujmy baterie następna dawką owocowych pomysłów.
Na początek zielona moc. Tym razem w postaci kiwi i ogórka. Zielony ogórek wężowy jest rewelacyjnym dodatkiem zarówno do sylwestrowych drinków, o czym może kiedyś opowie Wam mój M., jak i orzeźwiających smoothie’s. Obieram go ze skórki, ponieważ moja wątroba za nią nie przepada. Szczególnie po sylwestrowych drinkach… Ale jeśli Wy nie macie z tym problemu, to możecie ją spokojnie zostawić, wtedy smak jest jeszcze bardziej intensywny.
Jabłko też wybrałam zielone, żeby pasowało do reszty trio. Owoce niestety nie były mocno dojrzałe, więc dosłodziłam smoothie odrobiną miodu. Jeśli kiwi byłoby bardziej miękkie i słodkie, prawdopodobnie zrezygnowałabym z niego. Zwykle staram się wybierać mocno dojrzałe owoce. Kupuję je również odpowiednio wcześnie, żeby miały czas nabrać miękkości w cieple domowego ogniska. Bardzo często smoothie to mój pomysł na wykorzystanie lekko już przejrzałych owoców.
Czas na mango. Jest ono bardzo wdzięcznym składnikiem smoothie’s ze względu na kremowy miąższ. Dodatkowo samo w sobie jest tak smaczne, że w zasadzie nie potrzebuje do szczęścia niczego więcej. Postanowiłam jednak połączyć je z mniej egzotycznym owocem i zobaczyć, co z tego wyjdzie.
Zgodnie z moimi przewidywaniami gruszka rozwodniła nieco konsystencję i nadała delikatnie charakteru. Połączenie zdecydowanie oceniam na plus.
Ostatnim głównym owocem będzie borówka. Nie ze względu na ilość, a na intensywność koloru. Z borówką było podobnie jak z maliną w poprzednim wpisie. Nie specjalnie na nie sezon, ale w sklepie po prostu do mnie mówiły.
Zapewne, gdyby borówka była tutaj głównym składnikiem smoothie byłoby prawie granatowe. Mamy jednak dużo innych owoców, których jeszcze nie wykorzystaliśmy do końca, dlatego spróbujemy je zaangażować również i do tej mieszanki. Z pomocą przyszła reszta pomelo i banany.
Każdy z owoców ma swoje dobroczynne właściwości. Można powiedzieć, że oprócz cukru, mają w sobie samo dobro. Myślę, że warto od czasu do czasu zabawić się w małego chemika i obmyślić swoje własne receptury takich owocowych mikstur. A może macie swoje ulubione połączenia, których nigdy dość?
Wydrukuj przepis
Smoothie z jabłka, kiwi i ogórka
Warzywa z owocami? Kto by o tym pomyślał jeszcze kilka lat temu? A jednak ogórek swoim odświeżającym aromatem dobrze komponuje się zarówno z egzotycznym kiwi, jak i naszym dobrym polskim jabłkiem.
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
1kiwi
1/2jabłka1/2 jabłka = ok. 100 g
1/2ogórka wężowego1/2 ogórka wężowego = ok. 100 g
wodatyle, żeby dopełniła objętość 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
1kiwi
1/2jabłka1/2 jabłka = ok. 100 g
1/2ogórka wężowego1/2 ogórka wężowego = ok. 100 g
wodatyle, żeby dopełniła objętość 0,5 l na 1 porcję
Sposób przygotowania
Kiwi, jabłko i ogórka obieram ze skórki.
Wszystkie składniki kroję w kostkę.
Blenduję.
Dodaję tyle wody, żeby razem z resztą składników wypełniło objętość 0,5 l i jeszcze raz blenduję.
Wydrukuj przepis
Smoothie z mango i gruszki
Że gruszka to tylko w winie albo syropie? O nie! Z egzotycznym mango też jej do twarzy. Połączenie gęste, intensywnie słodkie i wyraziste w kolorze.
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
1gruszka
1/2mango
wodatyle, żeby dopełniła objętość 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
1gruszka
1/2mango
wodatyle, żeby dopełniła objętość 0,5 l na 1 porcję
Sposób przygotowania
Gruszkę i mango obieram ze skórki.
Pozbywam się gniazda nasiennego w gruszce oraz wykrawam pestkę w mango.
Kroję owoce w kostkę i blenduję.
Dodaję tyle wody, żeby razem z resztą składników wypełniła objętość 0,5 l i jeszcze raz blenduję.
Wydrukuj przepis
Smoothie z pomelo, banana i borówki
Gęsty słodki banan, orzeźwiające pomelo i purpurowa borówka. Pożywne, a jednocześnie ożywcze smoothie.
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
1/4pomelo
1banan
50gborówki amerykańskiej
wodatyle, żeby dopełniła objętość 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
1/4pomelo
1banan
50gborówki amerykańskiej
wodatyle, żeby dopełniła objętość 0,5 l na 1 porcję
Sposób przygotowania
Banana obieram ze skórki i kroję w kawałki.
Borówki myję i osuszam.
Pomelo obieram z grubej skórki i oddzielam od siebie łódeczki. Każdej łódeczce obcinam górne sklepienie. Wydobywam miąższ z białych błonek. Nie powinny dostać się do smoothie, ponieważ mają bardzo gorzki smak.
Owoce blenduję.
Dodaję tyle wody, żeby razem z resztą składników wypełniła objętość 0,5 l i jeszcze raz blenduję.
Brak komentarzy