lunchbox zimowy

Poświąteczny detoks. Smoothie pełne mocy.

Smoothie z malin, z mango oraz ze szpinaku | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox „detoksowy”: smoothie z banana, malin i mleka migdałowego, smoothie z mango, mleka migdałowego i imbiru oraz smoothie z pomelo, banana i szpinaku.


Cześć! Jak tam po Świętach i Nowym Roku? Pojedzone? Potańczone? No i dobrze! Założę się jednak, że tak jak ja, porządnego mięsiwa, kiszonej kapusty i sernika macie już dość. Dlatego póki co odpoczywam od skomplikowanego jedzenia. Zatęskniłam za owocami i mało pracochłonnymi daniami. Stąd pomysł, by dziś klasyczny lunchbox zastąpić pomysłami na życiodajne smoothie. Detoks ujmuję w cudzysłów, gdyż nie jestem specjalistą w tej kwestii. Jednocześnie wiem, że do odbycia nieudawanego detoksu żywieniowego potrzebny jest co najmniej miesiąc i odpowiedni tryb dnia. Odsyłam do literatury fachowej, jeśli macie ochotę. Ja tymczasem podaję Wam szybki sposób na odświeżenie smaku i nawyków po tym tygodniu rozpusty. Jak to mówi mój kolega: lepiej pobiegać i zjeść pizzę, niż tylko zjeść pizzę. Więc ja mówię Wam: lepiej zjeść kawałek sernika i smoothie, niż dwa kawałki sernika.

Menu na dziś:

  1. Smoothie z banana, malin i mleka migdałowego
  2. Smoothie z mango, mleka migdałowego i imbiru
  3. Smoothie z pomelo, banana i szpinaku

Na pierwszy ogień idą maliny. Niestety mrożone już mi się skoczyły. Nauczka na przyszły rok – trzeba zamrozić więcej. Dlatego, gdy zobaczyłam je w sklepie, nie umiałam sobie odmówić.

Smoothie z malin, banana i mleka migdałowego | lunchboxodkuchni.pl

Mleka migdałowego nie używam często ze względu na jego cenę. Dziś jednak pozwalam sobie zaszaleć. W tym smoothie smak mleka nie jest może aż tak wyczuwalny. Przyda nam się ono jednak do następnego koktajlu, a tam już jego smak zrobi różnicę.

Smoothie z malin, banana i mleka migdałowego | lunchboxodkuchni.pl


Następne mamy smoothie z mango i mleka migdałowego z odrobiną świeżego imbiru. Mango samo w sobie jest dość kremowe, więc nie będziemy potrzebować już nic więcej poza wymienionymi składnikami.

Smoothie z mango, mleka migdałowego i imbiry - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Imbir dodaje ostrawego szczypiącego smaku, który mocno odświeża tę mieszankę i sprawia, że chce się wziąć „jeszcze łyka”. I jeszcze…

Smoothie z mango, mleka migdałowego i imbiru | lunchboxodkuchni.pl


Jako ostatnie mamy smoothie ze szpinakiem. Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie mieszać liści szpinaku z owocami. Ja jednak zakochałam się w takim połączeniu. Jest ono bardziej wyraziste w smaku, a przede wszystkim w kolorze!

Smoothie z pomelo, banana i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl

Pomelo jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ zachowując całe swoje cytrusowe orzeźwienie nie wykręca kwaśnym smakiem. Moim zdaniem idealnie łączy się właśnie ze szpinakiem w swoich ostrych nutach. Idealnym zaś dopełnieniem jest tutaj słodki banan.

Smoothie z pomelo, banan i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl

No i jak? Podoba Wam się taki zestawik?

Smoothie z mango, ze szpinaku oraz z malin | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Smoothie z banana, malin i mleka migdałowego
Kolorowe i pyszne. Malinowa moc podkręcona smakiem mleka migdałowego i bananową energią.
Smoothie z banana, malin i mleka migdałowego | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 100 g malin
  • 1/2 banana
  • mleko migdałowe tyle, żeby dopełniło objętość 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 100 g malin
  • 1/2 banana
  • mleko migdałowe tyle, żeby dopełniło objętość 0,5 l na 1 porcję
Smoothie z banana, malin i mleka migdałowego | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Banana obieram i kroję w kawałki.
  2. Do banana dodaję maliny i blenduję.
  3. Dodaję tyle mleka migdałowego, żeby razem z owocami dopełniło objętość 0,5 l i jeszcze raz blenduję.

Wydrukuj przepis
Smoothie z mango, mleka migdałowego i imbiru
Połączenie słodkiego mango i ostrego imbiru złagodzone mlekiem migdałowym. Pyyycha!
Smoothie z mango, mleka migdałowego i imbiru | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 0,5 mango 0,5 mango = ok. 140 g
  • 5 g świeżego imbiru
  • mleko migdałowe tyle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 0,5 mango 0,5 mango = ok. 140 g
  • 5 g świeżego imbiru
  • mleko migdałowe tyle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Smoothie z mango, mleka migdałowego i imbiru | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Mango obieram i kroję w kostkę.
  2. Imbir obieram i kroję w plastry.
  3. Składniki blenduję razem.
  4. Dodaję tyle mleka migdałowego, żeby razem z owocami dopełniło objętość 0,5 l i jeszcze raz blenduję.

Wydrukuj przepis
Smoothie z pomelo, banana i szpinaku
Orzeźwiające pomelo, energetyczny banan, a do tego oszałamiający kolor szpinaku.
Smoothie z pomelo, banan i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 1/4 pomelo
  • 1 banan
  • 1 garść szpinaku baby
  • woda tyle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 1/4 pomelo
  • 1 banan
  • 1 garść szpinaku baby
  • woda tyle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Smoothie z pomelo, banan i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Pomelo obieram z grubej skórki i oddzielam od siebie łódeczki. Każdej łódeczce obcinam górne sklepienie. Wydobywam miąższ z białych błonek. Nie powinny dostać się do smoothie, ponieważ mają bardzo gorzki smak.
  2. Banana obieram i kroję w kawałki.
  3. Szpinak myję i osuszam.
  4. Blenduję wszystkie składniki razem.
  5. Jeśli smoothie jest za gęste, dodaję wody i blenduję jeszcze raz.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz