Ciastka orzechowe bardzo dobrze sprawdzają się na drugie śniadanie. Niezastąpione są także w drodze z pracy na siłownię czy zumbę. Zawierają oczywiście cukier i mąkę, ale dzięki orzechom są również bardzo pożywne. Niewielka ich ilość wystarczy, żeby nabrać mocy! Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Aksamitne ciepło. Krem z pieczarek z paluchami parmezanowymi.
Wydrukuj przepis
Ciastka orzechowe
Ciastka maślane z dodatkiem mieszanki orzechów i ziaren, to idealny mix tego, co lubimy i tego co zdrowe!
Czas przygotowania
10min
Czas oczekiwania
15min
Porcje
ciastek
Składniki
200gmasła200 g = 1 kostka
3/4szklankibrązowego cukrupojemność szklanki nie ma znaczenia, ważne, żebyśmy do wszystkich składników użyli jednolitej miarki
1szklankamąki pszennej
2szklankiorzechów i ziarenorzechy włoskie, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, ziarna dyni
3/4łyżeczki proszku do pieczenia
1/2łyżeczki sody oczyszczonej
1jajko
Czas przygotowania
10min
Czas oczekiwania
15min
Porcje
ciastek
Składniki
200gmasła200 g = 1 kostka
3/4szklankibrązowego cukrupojemność szklanki nie ma znaczenia, ważne, żebyśmy do wszystkich składników użyli jednolitej miarki
1szklankamąki pszennej
2szklankiorzechów i ziarenorzechy włoskie, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, ziarna dyni
3/4łyżeczki proszku do pieczenia
1/2łyżeczki sody oczyszczonej
1jajko
Sposób przygotowania
Wyciągam dwie miski: większą i mniejszą.
W większej misce mieszam ze sobą: masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, jajko i cukier.
W mniejszej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i orzechy z ziarnami.
Przekładam produkty sypkie z mniejszej miski do masy jajeczno-maślanej w większej misce i mieszam wszystko dokładnie.
Na blaszce wyłożonej pergaminem wykładam masę łyżka obok łyżki z małymi odstępami.
Piekę w 180°C ok. 15 maksymalnie 20 minut.
Taka ilość ciasta wyłożona na jedną blachę podczas pieczenia zwykle zlewa się w jeden kruchy placek. Kroję go na małe kwadraty zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.