Buraki podawane do obiadu nie muszą mieć za każdym razem formy startych wiórek przyprawionych chrzanem. Mogą być potraktowane jak każde inne warzywo i posłużyć jako myśl przewodnia dania. Tak właśnie będzie w tym przepisie.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny LunchBox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, chodźcie tutaj Nietypowe sposoby na buraka
Wydrukuj przepis
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską
Słodkie buraki i słona kasza komponują się idealnie, z tym że zwykle są tylko dodatkami do mięsa. W tym przepisie będzie inaczej.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
2łyżki oliwy z oliwek
1cebula
400gpiersi z indyka
280gburaków280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
200mlwrzącej wody
2łyżkimiodu
5łyżekczerwonego wytrawnego wina
szczypta soli
0,33lwody
3łyżeczkimąki pszennej
120gkaszy jęczmiennej wiejskiej
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
2łyżki oliwy z oliwek
1cebula
400gpiersi z indyka
280gburaków280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
200mlwrzącej wody
2łyżkimiodu
5łyżekczerwonego wytrawnego wina
szczypta soli
0,33lwody
3łyżeczkimąki pszennej
120gkaszy jęczmiennej wiejskiej
Sposób przygotowania
Cebulę obieram i siekam, wkładam do garnka z rozgrzaną oliwą.
Podsmażam cebulę do momentu zeszklenia (ok. 5 - 7 minut).
Indyka opłukuję, osuszam i kroję w dużą kostkę.
Dorzucam go do garnka z cebulą, oprószam solą, pieprzem i podsmażam.
Buraki obieram i kroję w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy półksiężyce.
Dodaję buraki do mięsa z cebulą i oprószam je solą. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam garnek zostawiając małą przestrzeń i gotuję przez 10 minut.
Gdy połowa wody odparuje, dodaję miód, czerwone wino, mieszam i gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut.
W 0,33 l wody rozpuszczam 3 łyżeczki mąki pszennej, dodaję do gotującego się mięsa z burakami i mieszam natychmiast dokładnie.
Sos powinien się zagęścić, gotuję go jeszcze ok 3 minut od momentu zawrzenia na małej mocy.
Po ugotowaniu sprawdzam, czy sos nie wymaga jeszcze dodania soli lub pieprzu.
Brak komentarzy