lunchbox zimowy

Nietypowe sposoby na buraka

Lunchbox - płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem, jogurt naturalny z kaki oraz indyk w buraczkach z kaszą wiejską | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox: płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem, jogurt naturalny z owocem kaki i wiórkami kokosowymi oraz indyk w buraczkach z kaszą wiejską


Cześć! Buraczanego tygodnia ciąg dalszy. Zwykle, gdy używamy buraczków razem z mięsem, są one po prostu dodatkiem w postaci surówki. Nie lubię jednak zabierać do pracy zbyt dużej ilości pudełek. Im bardziej skompresowane, tym lepiej. Dlatego dzisiaj używam buraków jak warzywo w gulaszu. Dzięki nim dostajemy bardzo fajny sos, a roboty i tobołów do zabrania mniej.

Menu na dziś:

  1. Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem
  2. Jogurt naturalny z owocem kaki i wiórkami kokosowymi
  3. Indyk w buraczkach z kaszą wiejską

A jeśli macie ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyjcie tutaj Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć


W tym tygodniu płatki owsiane rządzą. Skoro jednak kupiłam już nowe opakowanie, nacieszę się nimi. Jakiś czas temu pisałam już o tym, że połączenie masła orzechowego z owsianką jest smakiem niemal doskonałym i nadal podtrzymuję swoje zdanie. Doskonałym jest natomiast, gdy dodamy jeszcze banana.

Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Jest coś takiego w orzechach ziemnych, że wciągają. Znacie to uczucie, gdy stoją na stole i nie można się opanować, żeby nie sięgnąć po następnego? I nieważne, czy są w łupinach czy obrane, solone, czy w karmelu. Po prostu uzależniają. Staram się nie poddawać temu zbyt często, ale od czasu do czasu nikomu przecież nie zaszkodzi.

Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem | lunchboxodkuchni.pl


Jogurt naturalny z owocem kaki też już był. Jednak tym razem mam tak dojrzałe i słodkie kaki, że moje ślinianki tego nie wytrzymają po prostu. Zatem rozprowadzam je dziś w większej ilości jogurtu.

Jogurt naturalny z kaki i wiórkami kokosowymi - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Dodam też coś, co nada strukturę, a nie zaburzy smaku. Czasami niewielki dodatek potrafi dodać uroku. Tak naprawdę proporcja jogurtu do ilości owoców może być zmieniana w zależności od Waszych upodobań, humoru i zapotrzebowania na cukier. Ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść słodki owoc niż tabliczkę czekolady. No chyba że ochota jest stricte na czekoladę, to się z tym nie kłócę.

Jogurt naturalny z kaki i wiórkami kokosowymi | lunchboxodkuchni.pl


Indyk w buraczkach to szybsza wersja kaczki pieczonej w burakach, o której też pewnie kiedyś tu napiszę. Jest to szybki sposób na przyjemne z pożytecznym, bo załatwiamy mięso i surówkę za jednym zamachem, a dodatkowo mamy sos do kaszy.

Indyk w buraczkach z kaszą wiejską - produkty| lunchboxodkuchni.pl

Kaszy wiejskiej mam zapas, po ostatnim krupniku, więc prawdopodobnie będziemy jej przez jakiś czas używać. Tym bardziej, że dania z kaszą zdecydowanie lepiej wchodzą zimą. A dziś połączenie niby klasyczne, a jednak trochę wywrócone do góry nogami. Lubię ten sposób gotowania. Stoję przy garnku, kroję i wrzucam. Gdy jedne produkty już się w nim duszą, ja kroję następne i dorzucam.

Indyk w buraczkach z kaszą wiejską - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Nie jest to może zbyt popularne, żeby dusić buraki w kawałkach. Dzięki temu jednak dostajemy buraki al dente i nie tracą nic ze swojego charakteru.

Indyk w buraczkach z kaszą wiejską produkty | lunchboxodkuchni.pl

A może Wy też macie jakiś ciekawy i nietypowy sposób na buraka? Zima przed nami jeszcze długa, więc chętnie skorzystam z Waszych inspiracji.

Wydrukuj przepis
Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem
Płatki owsiane, masło orzechowe i banan - to trio na pewno poprawi Ci humor, gdy wstaniesz lewą nogą z rana.
Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 400 ml wody
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 400 ml wody
Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Płatki z miodem i masłem orzechowym zalewam wodą i zagotowuję.
  2. Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia mieszając od czasu do czasu.
  3. Banana obieram i kroję w plastry. Dodaję do owsianki, gdy jest gotowa.

Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z owocem kaki i wiórkami kokosowymi
Turbo słodycz owocu kaki zrównoważona naturalnym jogurtem z delikatnym dodatkiem w postaci wiórków kokosowych.
Jogurt naturalny z kaki i wiórkami kokosowymi | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 360 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały jogurt w kubeczku
  • 1 duży owoc kaki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Czas przygotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 360 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały jogurt w kubeczku
  • 1 duży owoc kaki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Jogurt naturalny z kaki i wiórkami kokosowymi | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Owoc kaki myję, obieram i kroję w kawałki.
  2. Blenduję go z jednym jogurtem.
  3. Do drugiego jogurtu dodaję wiórki kokosowe.
  4. Wykładam do słoiczków na przemian: jogurt z kaki, jogurt z wiórkami i jogurt z kaki. Przystrajam odrobiną wiórków kokosowych.

Wydrukuj przepis
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską
Słodkie buraki i słona kasza komponują się idealnie, z tym że zwykle są tylko dodatkami do mięsa. W tym przepisie będzie inaczej.
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską produkty | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 400 g piersi z indyka
  • 280 g buraków 280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
  • 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta soli
  • 0,33 l wody
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 120 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 400 g piersi z indyka
  • 280 g buraków 280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
  • 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta soli
  • 0,33 l wody
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 120 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską produkty | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram i siekam, wkładam do garnka z rozgrzaną oliwą.
  2. Podsmażam cebulę do momentu zeszklenia (ok. 5 - 7 minut).
  3. Indyka opłukuję, osuszam i kroję w dużą kostkę.
  4. Dorzucam go do garnka z cebulą, oprószam solą, pieprzem i podsmażam.
  5. Buraki obieram i kroję w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy półksiężyce.
  6. Dodaję buraki do mięsa z cebulą i oprószam je solą. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam garnek zostawiając małą przestrzeń i gotuję przez 10 minut.
  7. Gdy połowa wody odparuje, dodaję miód, czerwone wino, mieszam i gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut.
  8. W 0,33 l wody rozpuszczam 3 łyżeczki mąki pszennej, dodaję do gotującego się mięsa z burakami i mieszam natychmiast dokładnie.
  9. Sos powinien się zagęścić, gotuję go jeszcze ok 3 minut od momentu zawrzenia na małej mocy.
  10. Po ugotowaniu sprawdzam, czy sos nie wymaga jeszcze dodania soli lub pieprzu.
  11. Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz