Dzisiejszy lunchbox: płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem, jogurt naturalny z owocem kaki i wiórkami kokosowymi oraz indyk w buraczkach z kaszą wiejską
Cześć! Buraczanego tygodnia ciąg dalszy. Zwykle, gdy używamy buraczków razem z mięsem, są one po prostu dodatkiem w postaci surówki. Nie lubię jednak zabierać do pracy zbyt dużej ilości pudełek. Im bardziej skompresowane, tym lepiej. Dlatego dzisiaj używam buraków jak warzywo w gulaszu. Dzięki nim dostajemy bardzo fajny sos, a roboty i tobołów do zabrania mniej.
W tym tygodniu płatki owsiane rządzą. Skoro jednak kupiłam już nowe opakowanie, nacieszę się nimi. Jakiś czas temu pisałam już o tym, że połączenie masła orzechowego z owsianką jest smakiem niemal doskonałym i nadal podtrzymuję swoje zdanie. Doskonałym jest natomiast, gdy dodamy jeszcze banana.
Jest coś takiego w orzechach ziemnych, że wciągają. Znacie to uczucie, gdy stoją na stole i nie można się opanować, żeby nie sięgnąć po następnego? I nieważne, czy są w łupinach czy obrane, solone, czy w karmelu. Po prostu uzależniają. Staram się nie poddawać temu zbyt często, ale od czasu do czasu nikomu przecież nie zaszkodzi.
Jogurt naturalny z owocem kaki też już był. Jednak tym razem mam tak dojrzałe i słodkie kaki, że moje ślinianki tego nie wytrzymają po prostu. Zatem rozprowadzam je dziś w większej ilości jogurtu.
Dodam też coś, co nada strukturę, a nie zaburzy smaku. Czasami niewielki dodatek potrafi dodać uroku. Tak naprawdę proporcja jogurtu do ilości owoców może być zmieniana w zależności od Waszych upodobań, humoru i zapotrzebowania na cukier. Ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść słodki owoc niż tabliczkę czekolady. No chyba że ochota jest stricte na czekoladę, to się z tym nie kłócę.
Indyk w buraczkach to szybsza wersja kaczki pieczonej w burakach, o której też pewnie kiedyś tu napiszę. Jest to szybki sposób na przyjemne z pożytecznym, bo załatwiamy mięso i surówkę za jednym zamachem, a dodatkowo mamy sos do kaszy.
Kaszy wiejskiej mam zapas, po ostatnim krupniku, więc prawdopodobnie będziemy jej przez jakiś czas używać. Tym bardziej, że dania z kaszą zdecydowanie lepiej wchodzą zimą. A dziś połączenie niby klasyczne, a jednak trochę wywrócone do góry nogami. Lubię ten sposób gotowania. Stoję przy garnku, kroję i wrzucam. Gdy jedne produkty już się w nim duszą, ja kroję następne i dorzucam.
Nie jest to może zbyt popularne, żeby dusić buraki w kawałkach. Dzięki temu jednak dostajemy buraki al dente i nie tracą nic ze swojego charakteru.
A może Wy też macie jakiś ciekawy i nietypowy sposób na buraka? Zima przed nami jeszcze długa, więc chętnie skorzystam z Waszych inspiracji.
Wydrukuj przepis
Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem
Płatki owsiane, masło orzechowe i banan - to trio na pewno poprawi Ci humor, gdy wstaniesz lewą nogą z rana.
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
6łyżekpłatków owsianych górskich
2banany
2łyżkimasła orzechowego
2łyżkimiodu
400mlwody
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
6łyżekpłatków owsianych górskich
2banany
2łyżkimasła orzechowego
2łyżkimiodu
400mlwody
Sposób przygotowania
Płatki z miodem i masłem orzechowym zalewam wodą i zagotowuję.
Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia mieszając od czasu do czasu.
Banana obieram i kroję w plastry. Dodaję do owsianki, gdy jest gotowa.
Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z owocem kaki i wiórkami kokosowymi
Turbo słodycz owocu kaki zrównoważona naturalnym jogurtem z delikatnym dodatkiem w postaci wiórków kokosowych.
Czas przygotowania
5min
Porcje
Składniki
360gjogurtu naturalnego180 g = 1 mały jogurt w kubeczku
1duży owoc kaki
2łyżkiwiórków kokosowych
Czas przygotowania
5min
Porcje
Składniki
360gjogurtu naturalnego180 g = 1 mały jogurt w kubeczku
1duży owoc kaki
2łyżkiwiórków kokosowych
Sposób przygotowania
Owoc kaki myję, obieram i kroję w kawałki.
Blenduję go z jednym jogurtem.
Do drugiego jogurtu dodaję wiórki kokosowe.
Wykładam do słoiczków na przemian: jogurt z kaki, jogurt z wiórkami i jogurt z kaki. Przystrajam odrobiną wiórków kokosowych.
Wydrukuj przepis
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską
Słodkie buraki i słona kasza komponują się idealnie, z tym że zwykle są tylko dodatkami do mięsa. W tym przepisie będzie inaczej.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
2łyżki oliwy z oliwek
1cebula
400gpiersi z indyka
280gburaków280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
200mlwrzącej wody
2łyżkimiodu
5łyżekczerwonego wytrawnego wina
szczypta soli
0,33lwody
3łyżeczkimąki pszennej
120gkaszy jęczmiennej wiejskiej
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
2łyżki oliwy z oliwek
1cebula
400gpiersi z indyka
280gburaków280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
200mlwrzącej wody
2łyżkimiodu
5łyżekczerwonego wytrawnego wina
szczypta soli
0,33lwody
3łyżeczkimąki pszennej
120gkaszy jęczmiennej wiejskiej
Sposób przygotowania
Cebulę obieram i siekam, wkładam do garnka z rozgrzaną oliwą.
Podsmażam cebulę do momentu zeszklenia (ok. 5 - 7 minut).
Indyka opłukuję, osuszam i kroję w dużą kostkę.
Dorzucam go do garnka z cebulą, oprószam solą, pieprzem i podsmażam.
Buraki obieram i kroję w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy półksiężyce.
Dodaję buraki do mięsa z cebulą i oprószam je solą. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam garnek zostawiając małą przestrzeń i gotuję przez 10 minut.
Gdy połowa wody odparuje, dodaję miód, czerwone wino, mieszam i gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut.
W 0,33 l wody rozpuszczam 3 łyżeczki mąki pszennej, dodaję do gotującego się mięsa z burakami i mieszam natychmiast dokładnie.
Sos powinien się zagęścić, gotuję go jeszcze ok 3 minut od momentu zawrzenia na małej mocy.
Po ugotowaniu sprawdzam, czy sos nie wymaga jeszcze dodania soli lub pieprzu.
Brak komentarzy