Dzisiejszy lunchbox: płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem, jogurt naturalny z owocem kaki i wiórkami kokosowymi oraz indyk w buraczkach z kaszą wiejską
Cześć! Buraczanego tygodnia ciąg dalszy. Zwykle, gdy używamy buraczków razem z mięsem, są one po prostu dodatkiem w postaci surówki. Nie lubię jednak zabierać do pracy zbyt dużej ilości pudełek. Im bardziej skompresowane, tym lepiej. Dlatego dzisiaj używam buraków jak warzywo w gulaszu. Dzięki nim dostajemy bardzo fajny sos, a roboty i tobołów do zabrania mniej.
Menu na dziś:
- Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem
- Jogurt naturalny z owocem kaki i wiórkami kokosowymi
- Indyk w buraczkach z kaszą wiejską
A jeśli macie ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyjcie tutaj Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć
W tym tygodniu płatki owsiane rządzą. Skoro jednak kupiłam już nowe opakowanie, nacieszę się nimi. Jakiś czas temu pisałam już o tym, że połączenie masła orzechowego z owsianką jest smakiem niemal doskonałym i nadal podtrzymuję swoje zdanie. Doskonałym jest natomiast, gdy dodamy jeszcze banana.

Jest coś takiego w orzechach ziemnych, że wciągają. Znacie to uczucie, gdy stoją na stole i nie można się opanować, żeby nie sięgnąć po następnego? I nieważne, czy są w łupinach czy obrane, solone, czy w karmelu. Po prostu uzależniają. Staram się nie poddawać temu zbyt często, ale od czasu do czasu nikomu przecież nie zaszkodzi.

Jogurt naturalny z owocem kaki też już był. Jednak tym razem mam tak dojrzałe i słodkie kaki, że moje ślinianki tego nie wytrzymają po prostu. Zatem rozprowadzam je dziś w większej ilości jogurtu.

Dodam też coś, co nada strukturę, a nie zaburzy smaku. Czasami niewielki dodatek potrafi dodać uroku. Tak naprawdę proporcja jogurtu do ilości owoców może być zmieniana w zależności od Waszych upodobań, humoru i zapotrzebowania na cukier. Ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść słodki owoc niż tabliczkę czekolady. No chyba że ochota jest stricte na czekoladę, to się z tym nie kłócę.

Indyk w buraczkach to szybsza wersja kaczki pieczonej w burakach, o której też pewnie kiedyś tu napiszę. Jest to szybki sposób na przyjemne z pożytecznym, bo załatwiamy mięso i surówkę za jednym zamachem, a dodatkowo mamy sos do kaszy.

Kaszy wiejskiej mam zapas, po ostatnim krupniku, więc prawdopodobnie będziemy jej przez jakiś czas używać. Tym bardziej, że dania z kaszą zdecydowanie lepiej wchodzą zimą. A dziś połączenie niby klasyczne, a jednak trochę wywrócone do góry nogami. Lubię ten sposób gotowania. Stoję przy garnku, kroję i wrzucam. Gdy jedne produkty już się w nim duszą, ja kroję następne i dorzucam.

Nie jest to może zbyt popularne, żeby dusić buraki w kawałkach. Dzięki temu jednak dostajemy buraki al dente i nie tracą nic ze swojego charakteru.

A może Wy też macie jakiś ciekawy i nietypowy sposób na buraka? Zima przed nami jeszcze długa, więc chętnie skorzystam z Waszych inspiracji.
 
    | Czas przygotowania | 5 min | 
| Czas gotowania | 5 min | 
| Porcje |  | 
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 400 ml wody
| 
 
 
 
        
    Składniki
     
 |   | 
- Płatki z miodem i masłem orzechowym zalewam wodą i zagotowuję.
- Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia mieszając od czasu do czasu.
- Banana obieram i kroję w plastry. Dodaję do owsianki, gdy jest gotowa.
 
    | Czas przygotowania | 5 min | 
| Porcje |  | 
- 360 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały jogurt w kubeczku
- 1 duży owoc kaki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
| 
 
 
        
    Składniki
     
 |   | 
- Owoc kaki myję, obieram i kroję w kawałki.
- Blenduję go z jednym jogurtem.
- Do drugiego jogurtu dodaję wiórki kokosowe.
- Wykładam do słoiczków na przemian: jogurt z kaki, jogurt z wiórkami i jogurt z kaki. Przystrajam odrobiną wiórków kokosowych.
 
    | Czas przygotowania | 10 min | 
| Czas gotowania | 30 min | 
| Porcje |  | 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 400 g piersi z indyka
- 280 g buraków 280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
- 200 ml wrzącej wody
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- szczypta soli
- 0,33 l wody
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 120 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
| 
 
 
 
        
    Składniki
     
 |   | 
- Cebulę obieram i siekam, wkładam do garnka z rozgrzaną oliwą.
- Podsmażam cebulę do momentu zeszklenia (ok. 5 - 7 minut).
- Indyka opłukuję, osuszam i kroję w dużą kostkę.
- Dorzucam go do garnka z cebulą, oprószam solą, pieprzem i podsmażam.
- Buraki obieram i kroję w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy półksiężyce.
- Dodaję buraki do mięsa z cebulą i oprószam je solą. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam garnek zostawiając małą przestrzeń i gotuję przez 10 minut.
- Gdy połowa wody odparuje, dodaję miód, czerwone wino, mieszam i gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut.
- W 0,33 l wody rozpuszczam 3 łyżeczki mąki pszennej, dodaję do gotującego się mięsa z burakami i mieszam natychmiast dokładnie.
- Sos powinien się zagęścić, gotuję go jeszcze ok 3 minut od momentu zawrzenia na małej mocy.
- Po ugotowaniu sprawdzam, czy sos nie wymaga jeszcze dodania soli lub pieprzu.
- Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 
					


Brak komentarzy