lunchbox jesienny

Znienawidzone smaki dzieciństwa. Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox: bagietka z szynką z wołowiny, ogórkiem kiszonym i kiełkami, pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoswkini oraz zupa ogórkowa.


Cześć! Ręka do góry, kto nie lubił zupy ogórkowej w dzieciństwie tak jak ja! A jeszcze pietruszki do tego? Litości… Bardziej nie lubiłam chyba tylko szpinaku i wątróbki. Smak się z czasem jednak zmienia. Przychodzi ochota na kwaśne i gorzkie. I jest to całkiem zdrowe, bo organizm podpowiada nam, że powinniśmy jeść wszystkiego po trochę, żeby zachować balans. Wszystkie kiszonki zawierają dużo witamin i działają jak probiotyk. Nie bez przyczyny nasi dziadkowie wybrali ten sposób przetwarzania warzyw na zimę.

Menu na dziś:

  1. Bagietka z szynką z wołowiny, kiełkami brokuła i ogórkiem kiszonym [przepis]
  2. Pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoskwiń [przepis]
  3. Zupa ogórkowa [przepis]

A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Obiad na winie, czyli otwierasz lodówkę i patrzysz, co się nawinie


Zwykle robię zakupy na hali targowej niedaleko domu, w której wiem, od kogo i co kupuję. Mam tu ulubioną piekarnię, ulubiony mięsny i kilka ulubionych warzywniaków. Asortyment jest zwykle stały i pewny, ale od czasu do czasu pojawiają się takie smaczki, że nie da rady ich sobie odmówić. Tym razem pojawiła się szynka wołowa. Jest to rarytas z górnej półki. Wilgotna, delikatna, idealnie doprawiona.

Bułka z szynką wołową, kiełkami i ogórkiem kiszonym - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Może nie wyglądam, ale jestem mięsożercą. Mało tego uwielbiam czerwone mięso. Nie jem go często, ale od czasu do czasu po prostu muszę!

Bagietka z szynką wołową, kiełkami brokuła i ogórkiem kiszonym | lunchboxodkuchni.pl


Już nie mogę się doczekać zjedzenia tego puddingu. Przyznam szczerze, że zainspirowały mnie głównie zdjęcia w internecie, a recepturę idealną dopiero dopracowuję. To połączenie smaków jednak jest dla mnie już samo w sobie tak idealne, że reszta to tylko szczegóły.

Pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoskwiń - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Prawdopodobnie znajdę lepszy dodatek niż mus z brzoskwiń. Póki co są na tapecie, gdyż sezon, więc wykorzystajmy je.

Pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoskwiń | lunchboxodkuchni.pl


I na finał nasza nieulubiona zupa ogórkowa. Ja tam już ją lubię. Jeść tak samo jak gotować.

Zupa ogórkowa - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Podobnie jak z samą zupą było z zieleniną. Ilość pływających po zupie zielonych dodatków nie mogła przekroczyć trzech sztuk. Podczas gdy teraz nie wyobrażam sobie nie posypać zupy pietruszką lub koperkiem. Zarówno dla smaku jak i wyglądu.

Zupa ogórkowa | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Bagietka z szynką z wołowiny, kiełkami brokuła i ogórkiem kiszonym
Delikatna, soczysta i dobrze doprawiona wędlina wołowa. Do niej kwaskowaty ogórek kiszony i delikatnie pikantne kiełki. To jest porządne śniadanie!
Bagietka z szynką wołową, kiełkami brokuła i ogórkiem kiszonym | lunchboxodkuchni.pl
Porcje
Składniki
  • 0,5 małej bagietki pszennej
  • 3 plastry wędliny wołowej
  • 2 ogórki kiszone
  • garść kiełków z brokuła
Porcje
Składniki
  • 0,5 małej bagietki pszennej
  • 3 plastry wędliny wołowej
  • 2 ogórki kiszone
  • garść kiełków z brokuła
Bagietka z szynką wołową, kiełkami brokuła i ogórkiem kiszonym | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Pudding z masła orzechowego i płatków owsianych
Kto by się spodziewał, że owsiane płatki tak dobrze smakują z masłem orzechowym? A jednak! Dodatkowo konsystencja puddingu sprawia, że w ogóle nie czujemy, że jemy owsiankę.
Pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoskwini | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml mleka 300 ml = duży kubek
  • 1 brzoskwinia
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml mleka 300 ml = duży kubek
  • 1 brzoskwinia
Pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoskwini | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Zimne mleko, płatki, masło orzechowe i miód wkładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy.
  2. Zblendowaną masę podgrzewamy na małym ogniu.
  3. Gotujemy maksymalnie 10 minut na małym ogniu mieszając.
  4. Gdy masa zgęstnieje ściągamy ją z kuchenki, przekładamy do pojemnika i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Gdy masa wystygnie i stężeje wykładamy na nią zblendowaną brzoskwinię.

Wydrukuj przepis
Zupa ogórkowa
Kwaśne ogórki, słodka śmietana, świeża pietruszka. Rozgrzewa i wypełnia smakiem jesienne popołudnie.
Zupa ogórkowa | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub 1 kostka rosołowa)
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 małe marchewki jeśli zupę gotujesz na kostce rosołowej
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 pierś z kurczaka
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub 1 kostka rosołowa)
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 małe marchewki jeśli zupę gotujesz na kostce rosołowej
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 pierś z kurczaka
Zupa ogórkowa | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Wywar
  1. Myję i obieram "jarzynkę".
  2. Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
  3. Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pierś z kurczaka i zagotowuję.
  4. Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
  5. Po 30 min wywar ściągam z kuchenki i wyciągam z niego warzywa i mięso.
  6. Mięso i marchewkę kroję w kostkę. Dodam je później do gotowej zupy.
Zupa ogórkowa
  1. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
  2. Jeśli zupę gotuję na wywarze z kostki rosołowej, marchewkę obieram, myję i kroję w małą kosteczkę.
  3. Surowe warzywa wrzucam do wywaru i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  4. Ogórki kiszone trę na tarce z dużymi oczkami.
  5. Wrzucam starte ogórki do gotującej się zupy i gotuję kolejne 10 minut.
  6. Gdy zupa ostygnie dolewam śmietanę i dodaję natkę pietruszki i mieszam.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz