lunchbox jesienny

Pomarańczowa rewolucja. Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej.

Lunchbox kanapka z szynką i avocado, serek homogenizowany a la tiramisu, quiche z krewetkami na bazie zupy dyniowej | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox: kanapka z chleba słonecznikowego z szynką i avocado, serek homogenizowany a la tiramisu, quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej.


Cześć! Niech zgadnę. Zupie dyniowej mówimy stanowcze nie? OK. Obiecuję, że dzisiejsze smaki nie będą miały nic wspólnego z kremem z dyni, który po dwóch dniach może się przejeść. Bez dwóch zdań. Dziś się zabawimy. Obiecuję. Od czasu do czasu nachodzą mnie szalone pomysły i testuję różne dziwne rzeczy. To właśnie jeden z takich testów. Wyobrażam sobie, że nie każdemu musi podejść. Namawiam jednak gorąco do spróbowania!

Menu na dziś:

  1. Kanapka z chleba słonecznikowego z szynką i avocado [przepis]
  2. Serek homogenizowany naturalny à la tiramisu z granolą [przepis]
  3. Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej [przepis]

A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Halloween na bogato, czyli dyni Ci u nas dostatek


Śniadanie proste i moje ulubione. Bardzo lubię połączenie smaku avocado z szynką. Zanim spróbowałam, to połączenie wydawało mi się dziwne. Szybko jednak się przekonałam, avocado z dobrą szynką jest tak samo dobre jak z wędzonym łososiem.

Kanapka z szynką i avocado - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Złota zasada, która zawsze działa – nie ilość a jakość. Kanapka nie musi być wypakowana wszystkim, co jest w lodówce. Wystarczą dwa dobre jakościowo składniki. Avocado swoją konsystencją i oleistą konsystencją idealnie zastępuje masło.

Kanapka z szynką i avocado | lunchboxodkuchni.pl


Na drugie śniadanie trochę rozpusty. Serek homogenizowany, odrobina cukru pudru i kakao, mocna kawa i granola.

Serek a la tiramisu - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Lubię takie trochę oszukane przepisy, które pozwalają się cieszyć smakiem, a jednocześnie nie zabijają kalorycznością. Właśnie z tego względu naturalny serek homogenizowany to częsty gość moich przepisów. Wiadomo, że jego smak mocno odbiega od mascarpone. Ja jednak wręcz lubię tą jego kwaskowatość.

Serek homogenizowany naturalny a la tiramisu | lunchboxodkuchni.pl

Wspominałam już, że uzależniłam się od granoli?


Czasami szalony eksperyment lub wykorzystanie innych niż zwykle składników „z braku laku” potrafi przynieść zaskakujące efekty. Dokładnie tak było z pomysłem na quiche z krewetkami. Po prostu zostało mi trochę zupy dyniowej…

Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Zarówno do zupy dyniowej jak i do krewetek pasuje przecież imbir. Do każdej pizzy lub quiche używamy jakiś sos lub masę. Czemu nie? I tak właśnie powstał pomysł na quiche z krewetkami i serem typu bałkańskiego. Odpowiednio podkręcona zupa dyniowa staje się świetnym sosem do krewetek! Chętni?

Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Kanapka z chleba słonecznikowego z szynką i avocado
Ciemny chleb ze słonecznikiem, do tego dobra wędlina i dojrzałe avocado. Czego chcieć więcej, żeby dobrze zacząć dzień!
Kanapka z szynką i avocado | lunchboxodkuchni.pl
Porcje
Składniki
  • 2 kromki chleba razowego słonecznikowego
  • 2 plastry dobrej wędliny
  • 0,5 avocado
Porcje
Składniki
  • 2 kromki chleba razowego słonecznikowego
  • 2 plastry dobrej wędliny
  • 0,5 avocado
Kanapka z szynką i avocado | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Złóż tak jak lubisz!

Wydrukuj przepis
Serek à la tiramisu z granolą
Zwykły serek homogenizowany i dwa biszkopty - czy z tego można zrobić coś dobrego? Oczywiście! Serek homogenizowany a la tiramisu. Pyszne drugie śniadanie bez zamartwiania się o kalorie.
Serek homogenizowany a la tiramisu z granolą | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
porcja
Składniki
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao słodkie lub gorzkie - użyj tego, które masz
  • 1 espresso
  • granola tyle, ile Ci się podoba
  • 4 biszkopty
Czas przygotowania 10 min
Porcje
porcja
Składniki
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao słodkie lub gorzkie - użyj tego, które masz
  • 1 espresso
  • granola tyle, ile Ci się podoba
  • 4 biszkopty
Serek homogenizowany a la tiramisu z granolą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Serek homogenizowany mieszam z cukrem pudrem
  2. Zaparzone espresso przelewam do szerokiej miseczki i studzę
  3. Przekładam kilka razu kolejno: biszkoptem zanurzonym dosłownie na 1 sekundę w kawie, serkiem i kakao
  4. Na górę dla dekoracji i smaku wykładam garnolę

Wydrukuj przepis
Quiche z krewetkami na bazie kremu z dyni
Jak długo można jeść zupę dyniową... Zamieńmy ją w nietuzinkową quiche. Dynia, imbir, krewetki - przecież to połączenie doskonałe!
Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 20 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
  • 225 g krewetek mrożonych 225 g = opakowanie krewetek z Lidla
  • 200 g sera typu bałkańskiego 200 g = opakowanie sera typu bałkańskiego z Lidla
  • 150 ml zupy dyniowej przygotowanej wcześniej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • natka pietruszki
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 20 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
  • 225 g krewetek mrożonych 225 g = opakowanie krewetek z Lidla
  • 200 g sera typu bałkańskiego 200 g = opakowanie sera typu bałkańskiego z Lidla
  • 150 ml zupy dyniowej przygotowanej wcześniej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • natka pietruszki
Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Rozmrażam i oczyszczam krewetki z ogonków i nieczystości
  2. Kroję je na mniejsze kawałki
  3. Kroję ser w kostkę
  4. Rozgrzewam piekarnik do 200° C na termoobiegu wraz z blachą, na której zaraz będę piekła quiche
  5. Do kremu z dyni dodaję miód i imbir i dokładnie mieszam
  6. Gorącą blachę wykładam pergaminem i rozwijam na niej ciasto francuskie
  7. Nakłuwam ciasto widelcem i smaruję sosem
  8. Wykładam równomiernie krewetkami i serem
  9. Piekę na termoobiegu w 200° C przez 20 minut
  10. Po wyciągnięciu quiche z piekarnika posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz