Czasami warto zasięgnąć inspiracji z dalszych zakątków ziemi. Nie podchodzę do tego jednak zbyt ortodoksyjnie. Nie czerpię w 100% z technik i składników. Biorę to, co mi się podoba i przystosowuję do warunków, jakie mam w domu i w okolicznym sklepie. Zatem dziś indyjskie inspiracje w polskim wykonaniu.
Jeśli chcesz obejrzeć więcej zdjęć i zobaczyć pełnego lunchboxa z tym przepisem, zajrzyj tutaj Indyjskie inspiracje w polskim wykonaniu

| Czas przygotowania | 20 min |
| Czas gotowania | 15 min |
| Porcje |
|
Składniki
- 180 g ryżu
- 500 g płatów z podudzia indyka mogą być również podudzia kurczaka
- gałka muszkatołowa świeża
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 doniczka świeżej mięty
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 mango
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Indyka pozbawiam twardych błonek i kroję na mniejsze kawałki.
- Oprószam go solą, pieprzem i dużą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Podsmażam w ten sposób przyprawione mięso na rozgrzanym oleju kokosowym ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Kapustę pekińską opłukuję, osuszam i siekam w paski.
- Mango blenduję z 1 łyżką jogurtu naturalnego.
- Mieszam posiekaną kapustę i sos z mango.
- Resztę jogurtu, liście mięty oberwane z krzaczka i odrobinę pieprzu blenduję do uzyskania jednolitego dipu.

Brak komentarzy