lunch/ przepisy

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią

Sos pomidorowy ze świeżych, soczystych, dojrzałych pomidorów malinówek to czysta przyjemność zarówno w gotowaniu jak i jedzeniu. Ostatnie chwile lata zatrzymane na talerzu. Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Letnie wyprzedaże – spaghetti z cukinią i malinówkami

Wydrukuj przepis
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią
Pomidory malinówki i zielona cukinia to pierwsze skojarzenie szybkiego i lekkiego wakacyjnego obiadu, Niech wakacje trwają cały rok!
Makaron spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym z serem grana padano | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli 100 g = 1 średnia cebula
  • 550 g pomidorów malinówek 550 g = 2 średnie pomidory
  • 650 g zielonej cukinii 650 g = 1 średnia zielona cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ser parmezan lub grana padano tyle, ile lubisz
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli 100 g = 1 średnia cebula
  • 550 g pomidorów malinówek 550 g = 2 średnie pomidory
  • 650 g zielonej cukinii 650 g = 1 średnia zielona cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ser parmezan lub grana padano tyle, ile lubisz
Makaron spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym z serem grana padano | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Obieram pomidory - na wypukłym czubku pomidorów nacinam nożem krzyżyk, wkładam je do dużej miski i zalewam wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyciągam pomidory z miski łyżką. Biorę w rękę papierowy ręcznik, na nim układam pomidora i ręcznikiem ściągam skórę.
  2. Obrane ze skórki pomidory kroję w kostkę.
  3. Cukinię myję i kroję w kostkę.
  4. W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
  5. Cebulę i czosnek kroję w kostkę nie tracąc czasu na precyzję.
  6. W dużym garnku rozgrzewam oliwę.
  7. Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę i czosnek i czekam ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli.
  8. Gdy cebula się zeszkli dodaję do garnka pomidory, sól, pieprz, cukier i suszoną bazylię i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  9. Po 10 minutach gotowania blenduję gorące pomidory w garnku.
  10. Do zblendowanej masy dodaję cukinię i gotuję następne 10 minut od momentu zawrzenia. Najlepiej pod przykryciem.
  11. Jeśli podaję danie od razu, tutaj kończę gotowanie.
  12. Jeśli zabieram danie na drugi dzień do pracy, zaciągam sos mąką ziemniaczaną, żeby się nie rozwarstwiał. Gdy sos się ugotuje, zmniejszam moc i dodaję do niego mąkę dokładnie wymieszaną z 1/4 kubka zimnej wody. Mieszam dokładnie całość czekając aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
  13. Gdy sos ostygnie, ale jest jeszcze ciepły, dodaję śmietanę i mieszam.
  14. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  15. Przed zjedzeniem posypuję danie startym grana padano lub parmezanem.

Podobne wpisy